Redactie
Redactie Gezondheid 10 dec 2017

Onderzoek zegt dat structureel te weinig slaap je hersenen aantast

Je bent niet jezelf als je te weinig slaapt; officieel zou je ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ verklaard kunnen worden: we wisten al dat de gevolgen van slaaptekort niet misselijk zijn. Maar het lijkt allemaal nóg erger te zijn.

Blijvende hersenschade

Komt ‘ie: je zou zomaar een kwart van je hersencapaciteit kunnen verliezen als je structureel te weinig slaap krijgt. Het staat er echt, lieve mensen, we hebben het over 25 procent van je hersencellen die als gevolg van (te) weinig slaap zouden kunnen afsterven. Blijvende hersenschade, dus.

Moeders en muizen

Dat beweert Amerikaans onderzoek, die daarvoor een klein leger aan slapeloze muizen bestudeerde. Hoewel ze wat ons betreft ook een aantal vrouwen (bij voorkeur moeders van jonge kinderen) als proefpersonen hadden kunnen gebruiken, want de resultaten zouden elkaar waarschijnlijk niet veel ontlopen, bevestigen de onderzoekers.

Neuronaal verhaal

Als je dat al zorgwekkend vindt klinken, dan komt hier de uitsmijter: het is een onomkeerbaar proces. Slaap inhalen heeft geen zin, aangezien het om een neuronaal proces gaat – wat letterlijk betekent dat je zenuwen aangetast worden (want hersencellen gaan verloren). Eerder onderzoek wees uit dat zelfs drie dagen non-stop bijslapen geen effect sorteert. Vooral die onomkeerbaarheid veroorzaakt een heleboel onrust.

Verval treedt al na drie (!) dagen op

Bij de muizen in het laboratorium was al na drie dagen van onregelmatige, te weinig slaap sprake van vermindering van de hersenen. Kun je nagaan wat een paar jaar te weinig slaap met je brein doet: daar blijft niets meer van over. Denken dat je de slaap wel inhaalt tijdens het weekend, op vakantie of als ze uit huis zijn, gaat niet meer op. Au.

Zoeken naar een medicijn

Onze eerste gedachten gaan uit naar moeders van (jonge) kinderen, maar onder de slachtoffers zijn ook veel mensen die zeer onregelmatig en/of ‘s nachts werken. Verder geven de onderzoekers aan dat er meer onderzoek nodig is om te bevestigen dat het verlies van de hersencellen daadwerkelijk blijvend is, of dat er wellicht een manier is om dit danwel te voorkomen of, achteraf, te genezen. We houden hoop. Gaaaaaap.

Mensen die te weinig slaap krijgen, zijn er net zo aan toe als mensen die continu dronken zijn.

The Independent

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt dat structureel te weinig slaap je hersenen aantast
Sluiten