Het blikje van nu is morgen een deodorant of fiets (mik jouw blik in de prullenbak)

Gaan we je nu vertellen dat het leuk is om een artikel over blik te lezen? Ja, dat gaan we, want naast het feit dat je met blik heel veel leuke dingen kunt doen (en de creatieveling in jezelf naar boven kunt halen) is het recyclen van blik niet alleen heel eenvoudig, maar ook belangrijk.

Steeds bewuster ga ik om met duurzaamheid, vooral als ik denk aan de toekomst van mijn kinderen. De afgelopen weken werd ik ook nog eens regelmatig door mijn eigen kinderen gewezen op het belang van recyclen. Wat bleek: school had een heus project gestart, waarbij de jongste groepen zelfs al een trip naar diverse supermarkten en afvalscheidingsplekken hadden gemaakt om meer te leren over hoe je afval weggooit. Uit onderzoek naar duurzaamheid en afvalscheiding blijkt dat het betrekken van jonge kinderen bijdraagt tot bewustwording en het juiste gedrag.

Zo wees mijn vijfjarige zoontje mij op een ‘stoute meneer’ die op straat zijn blikje cola wegmieterde. Samen pakten we het blikje op. Alleen wist ik op dat moment nog niet dat je blik gewoon bij het huisvuil in de prullenbak mag gooien of in de PMD-zak (plastic- en metalen verpakkingen en drankenkartons). Het grappige is dat als een kind in aanraking komt met informatie zoals een ‘schoolreisje’ naar de supermarkt om te zien hoe je plastic flessen retourneert, ze ook willen weten hoe een blikje dan wordt hergebruikt. Als dan blijkt dat blik met een magneet uit ander vuil getrokken wordt, dan is dat best ‘cool’.

We zochten het op, op Ik recycle blik. Eenmaal thuis gingen we nog even door saampjes. We ontdekten dat er in ons huis ontzettend veel blik gebruikt wordt. Met name voor eten (de bonen, blikjes tonijn, hondenvoer en dan hebben we het nog niet eens over ‘mama’s haarlak of de blikken verf die in de kelder staan).

Nu houden we bij ons in huis nog wel eens van wat creatief knutselwerk en zo kwamen we naast het bekendere blikgooien, just married (did it, once in a lifetime) en telefoonverbinding maken met de broers (het blijft een hit) ook nog tot het maken van coole robots en charmante plantenpotjes.

Zo zie je maar. Recyclen en een heel artikel over blik vullen is leuk en nuttig. Dus: blik op oneindig en maak van je gezin een echte blikvanger.

Wil je toch nog wat extra tips voor het scheiden van blikafval?
– Vul lege blikjes niet met ander afval, dat maakt het lastiger om alleen het blik te scheiden.
– Lege verfblikken mogen gerust in de vuilnisbak, maar de verfresten horen bij het klein chemisch afval.
– Glas (inclusief deksel) hoort in de glasbak.
– Voorkom zwerfafval en gooi het blikje na gebruik niet op straat. De blikjes uit de afvalbakken op straat worden namelijk ook gewoon gerecycled!
– Lege spuitbussen kunnen gewoon bij het huisvuil. Niet-lege spuitbussen met het KCA-logo horen in de KCA-box.

In samenwerking met Stichting Kringloop Blik

Reageer op artikel:
Het blikje van nu is morgen een deodorant of fiets (mik jouw blik in de prullenbak)
Sluiten