‘Het gaat er toch om hoe je je gedraagt? Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer aan de goedheiligman.

Lieve Sinterklaas,

Volop zomer is het in Nederland. Nou ja. Eehm, hier en daar een bui, maar verder is het heel erg zomer. En in de zomer denk ik altijd aan terrassen. En aan glazen koele wijn. En aan hoe goed mijn huid eruit ziet als ik die een tijdje bloot stel aan die fijne warme stralen van de zon.

Met je ogen dicht even op ‘t strand

Ik wil graag een beetje bruiner worden. En met mij de rest van de Nederlanders die met ogen dicht even lekker op het strand gaan liggen. Of op hun balkon. Of in de tuin.

Toch is dat allemaal een beetje gek, lieve Sint. Ik kan het u wel vertellen, want u begrijpt altijd alles. En u luistert altijd naar me. Of ik nu in mijn witte wintervelletje of met mijn gebruinde snoet naar u schrijf. Voor u ben ik gewoon dezelfde.

Ik wil u vast een beetje voorbereiden

En ik weet dat u nog lang niet bezig bent met uw reis naar ons mooie land, maar overal duiken ineens weer berichtjes op over uw komst en alles wat daarmee te maken heeft. Ik wil u toch graag vast een beetje voorbereiden, want anders schrikt u straks zo erg van al die ruziënde mensen die de plekken van alle kinderen inpikken.

Want terwijl wij met z’n allen massaal proberen een ander kleurtje te vergaren is datzelfde kleurtje nog steeds onderwerp van grote discussies. Uitgevoerd door volwassen mensen. Volwassen mensen die op één of andere manier gekwetst worden door de kleur van andere volwassen mensen.

‘Wie zoet is krijgt lekkers…’

En dat is toch gek Sint? Want wij hebben toch allemaal van u geleerd dat het niet uit maakt hoe je eruit ziet. Het gaat er toch om hoe je je gedraagt? ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’.
Nou, er zijn een heleboel grote mensen (die de kinderen toch het voorbeeld moeten geven) stout aan het doen. Ze denken allang niet meer aan hoe belangrijk het is dat kinderen leren om met respect met elkaar om te gaan. Om verder te kijken dan de kleur van iemand zijn huid. Om gewoon iemand aardig of niet aardig te vinden.

Dus lieve Sint, ik stuur u bij deze vast mijn verlanglijstje. Het is een hele korte dit jaar, maar ik denk dat u wel even tijd nodig heeft om het te vinden. Het is namelijk niet in de winkel te koop. Het kan ook niet echt makkelijk ingepakt worden. Maar met uw levenservaring en de onmenselijke vriendelijkheid die u bezit, heb ik groot vertrouwen dat u mijn wens ook dit jaar weer kunt vervullen.

Liefs en ik kijk uit naar uw komst!

Phileine

Phileines verlanglijstje:

1. Wederzijds respect
2. Een fantastische zomer

Wil je reageren op de brief of het verlanglijstje van Phileine? Dat kan hier!

Je blote voetjes droegen jou in je witte jurkje door het gras. Je wangen rood en vol verse sproetjes. Lachend rende je door je leven met jouw net gevonden stok. Ik zag dat jij daar al lang geen stok meer in zag. Het was je nieuwe beste vriend; Meneer Paard.Lees hier de vorige brief van Phileine

Reageer op artikel:
‘Het gaat er toch om hoe je je gedraagt? Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’
Sluiten