Manon Sikkel
Manon Sikkel Persoonlijk 5 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is het geheim van een goede relatie, volgens recent onderzoek

Stellen die lang en gelukkig leven, doen twee dingen goed: ze hebben seks en ze praten. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek door het Amerikaanse Kinsey-instituut, dat onlangs werd gepubliceerd in The Journal of Sex Research.

De onderzoekers vroegen veertigduizend getrouwde of samenwonende mensen van gemiddeld 43 jaar hoe tevreden ze waren over hun seksleven. De uitkomst: slechts 43 procent van de vrouwen en 55 procent van de mannen zegt nog steeds tevreden te zijn over de seks met hun partner – terwijl een half jaar na het begin van de relatie nog 83 procent zei een bevredigend seksleven te hebben.

Twee keer per week

Het viel de onderzoekers op dat de tevreden stellen vaker seks hebben: gemiddeld twee keer per week, tegenover twee keer per maand zoals veel van de minder tevreden stellen. Maar wat de onderzoekers vooral trof, was hoe belangrijk communicatie is. Stellen die het gelukkigst zijn met hun seksleven vertellen in het onderzoek dat ze goed met elkaar communiceren, elkaar in het dagelijks leven duidelijk maken wat hun wensen zijn, plezier maken bij het bedrijven van de liefde, elkaar dan vertellen dat ze van elkaar houden, en dat ze ook in het dagelijks leven praten over seks.

AandachtDe wereldberoemde relatie-expert John Gottman is niet verrast door die uitkomst. Met zijn vrouw, psychologe Julie Gottman, doet hij aan het Gottman-instituut al decennialang onderzoek naar het geheim van gelukkige relaties. Al ruim veertig jaar doen zij onderzoek naar het geheim van gelukkige relaties. Welke rol speelt seks daarbij? Volgens Gottman doen gelukkige stellen twee belangrijke dingen anders. In de eerste plaats werken ze actief aan hun vriendschap. En ten tweede besteden ze heel veel aandacht aan seks, romantiek en passie.

LEES OOK: Dit is waarom stellen in een lange relatie vaak op elkaar lijken

Praten over seks geeft je volgens Gottman een fijner liefdesleven. Uit verschillende onderzoeken naar seks wordt deze uitspraak steeds weer bevestigd: openheid over seks vergroot je tevredenheid over seks. En dat betekent niet alleen praten over seks, maar ook elkaar het hof maken en elkaars behoeften en wensen in de liefde ontdekken.

Over seks praten

Waarom vinden sommige mensen het zo lastig om met hun partner over seks te praten? Volgens Gottman wil niemand graag worden afgewezen. Vertellen wat je seksuele verlangens zijn kan de aanleiding zijn voor een persoonlijke afwijzing. Daarom vinden sommige mensen het eng om erover te beginnen, zegt hij. Daarom heeft hij een spel ontwikkeld waarmee je openlijk over seks, passie en romantiek kunt praten. Hij gebruikt de kaarten ook in zijn relatieworkshops. Zelfs stellen die het ongemakkelijk vinden om over seks te praten vinden het leuk om ermee te werken.

Zonder zijn kaartjes kun je ook aan de slag trouwens. Het enige wat je hoeft te doen is computer en televisie uit zetten en een gesprek voeren. Dat is bijna net zo leuk als samen alle seizoenen van Mad Men kijken. Of leuker.

De kaartjes van Gottman zijn voor 16 dollar online te bestellen (in het Engels).

Oops! Van een goede relatie word je dikker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is het geheim van een goede relatie, volgens recent onderzoek
Sluiten