Anne Broekman
Anne Broekman Kids 19 juni 2017

Het is nooit te laat om je dochter deze dingen te leren

Toen ik hoorde dat ik een dochter kreeg, was ik dolblij. Want dan kon ik haar vanalles leren over Het Leven, puttend uit mijn eigen ervaringen. Daarbij dacht ik vooral aan hoe ik haar behoed voor foute jongens/kledingskeuzes/kapsels, maar laat ik ook onderstaande punten niet vergeten. Komt-ie!

1: Wees altijd open

Mijn moeder zei altijd al: ‘Ik word niet boos als je me iets vertelt, maar juist boos als je me iets NIET vertelt.’ Dat vind ik wel een mooie. En dus vertelde ik het mijn moeder gewoon toen ik voor het eerst een zuigzoen had, een jointje had gerookt of ruzie had met een vriendin. Wat mij ook altijd opviel: vriendinnen die thuis het strakste werden gehouden, hadden juist het meeste op hun kerfstok. Soort actie-reactie, vermoed ik. Ik hoop dat ik mijn dochter het vertrouwen kan geven dat ze met alles bij mij terecht kan.

2: Schaam je niet

We schreven al eerder: het gedrag van moeders heeft veel invloed op het zelfbeeld van dochters. Als jij klaagt over je ronde kont, zal zij vertwijfeld naar haar billen kijken. Dus moeders: schaam je niet voor je lijf en haal jezelf nooit, echt nooit, naar beneden waar je kinderen bij zijn.

3: Laat het haar zelf oplossen

Ruzie met een vriendin? Een leraar die haar niet begrijpt? Een vriendje dat haar steeds laat zitten? O, wat zal ik over een paar jaar vaak op mijn tong moeten bijten, of mezelf moeten tegenhouden om de boel niet even voor haar op te lossen. Heel verleidelijk, maar daar leert ze dus niets van. En ik kan moeilijk later op haar werk een hartig woordje met haar baas gaan wisselen als het even niet lekker loopt. Ze moet leren om problemen zelf op te lossen. Met een beetje sturing van mij, vooruit.

LEES OOK: Moeders praten anders tegen hun zonen dan tegen dochters

4: Leer haar praktische skills

O jee. Dit schrijf ik nu wel, maar als mijn band geplakt moet worden, breng ik mijn fiets toch echt naar de fietsmaker. Of ik kijk mijn vriend lief aan. Helemaal fout. Vrouwen kunnen natuurlijk alles wat mannen ook kunnen. Dat betekent dat ik in de toekomst wat vaker het goede voorbeeld moet geven. Samen met mijn dochtertje een muur schilderen, het gras maaien, de administratie bijwerken, een lekker potje koken en inderdaad, die verrekte band plakken. Heeft ze de rest van haar leven iets aan.

5: Laat haar de wereld zien

De wereld is fantastisch, adembenemend en mooi. In mijn jeugd heb ik al diverse landen bezocht. Ik bekeek zeepaardjes met een Griekse visser, brabbelde nep-Frans met een meisje uit Bordeaux en at me ziek aan calamaris. Door te reizen verruim je je horizon, leer je andere culturen kennen en openstaan voor het onbekende. En dus ben ik zeker van plan om mijn kleintje dit ook mee te geven. Met een beetje mazzel maken we volgend onze eerste verre reis.

6: Zorg dat ze financieel onafhankelijk wordt

Eigenlijk gek dat dit anno 2017 nog een issue is. Toch zijn veel vrouwen ook nu nog financieel afhankelijk van hun (ex)partner. Als dochter van een alleenstaande moeder die zich een slag in de rondte werkte om ons te onderhouden, weet ik niet beter dan dat het normaal is om je eigen broek omhoog te houden. Je eigen geld verdienen geeft zelfvertrouwen en vrijheid. Plus: je kunt er veel mooie schoenen van kopen. Reken maar dat ik mijn dochter dit in haar oren knoop.

7: Wiskunde is belangrijk

Ook zoiets waarbij ik de hand in eigen boezem moet steken (zie punt 4). Ik háátte rekenen en was er daarom ook slecht in. Of andersom. Hoe dan ook: ik verfoeide al die bijlessen en liet wiskunde vallen zodra het kon. Eigenlijk best stom, want daardoor vielen veel studies af. Nog steeds is het zo dat veel meiden (ten onrechte) bèta-studies links laten liggen, omdat ze niet gestimuleerd zijn of denken dat ze het ‘toch niet kunnen’. Zo zonde! Ik heb nu al met mijn vriend afgesproken dat ik geen negatief woord zeg over het toekomstige rekenwerk van onze dochter. Ik zal doen alsof ik het allemaal toppiejoppieleuk vind en haar aanmoedigen om het op z’n minst te proberen.

8: Leer haar zelfverdediging

Helaas is dit broodnodig. Je weet nooit wie ze een keer tegenkomt met kwade bedoelingen (even afkloppen). Het is belangrijk dat kinderen zich leren te verdedigen en hun grenzen kunnen aangeven. Een klasje taekwondo, judo of krav maga is dus altijd een goed idee. Mogen moeders ook meedoen?

Wow, brok-in-je-keel-mooi: 22 rauwe foto’s van moeders die hun dochters helpen bevallen

Reageer op artikel:
Het is nooit te laat om je dochter deze dingen te leren
Sluiten