‘Het is ook niet niks om zes te zijn en jezelf niet begrepen te voelen’

Phileine schrijft brieven, aan mensen of types of een groep. Dit keer schrijft ze aan haar lieve schat, haar dochter.

Dag lieve schat,

Boos lig je op je bed.
Je knuffels dicht tegen je aan.
Als ik je kamer in kom kijk je weg en maak je een morrend geluid.
Ik heb je naar je kamer gestuurd.
Ik heb je naar je kamer gestuurd en voor het eerst mag je er ook niet meer uit tot de volgende ochtend is aangebroken.

Ik ben echt boos.
En jij nog bozer.

Onbezorgd giebelen

Het is ook niet niks om zes te zijn en jezelf niet begrepen te voelen. We zien hoe moeilijk je het vindt om op school ‘gewoon’ een meisje uit de klas te zijn. We zien hoe hard je je best doet om net als de andere meisjes onbezorgd te giebelen om meisjesdingen. Maar we zien vooral hoe vermoeid je thuis komt. Hoe je elke ochtend een reden verzint om maar niet naar school te hoeven en hoe je vol boosheid en frustratie de uren aftelt tot je weer moet.

Die boosheid en frustratie snap ik zelfs wel. Ik zou ook gek worden als ik nooit echt mezelf zou kunnen zijn. Als ik continu het gevoel heb dat ik een andere taal spreek dan de mensen om me heen. Als ik steeds dingen zou moeten doen die ik te saai voor woorden vind. Als ik nooit eens echt ergens blij van word.

Jij bent haar grote voorbeeld

Maar lief lief meisje, al die dingen zijn nooit een reden om je zusje zomaar pijn te doen. Natuurlijk, ze loopt je in de weg als jij net even lekker kunt uitademen en even niets moet. Maar lieverd, je kleine zusje ziet jou als haar grote voorbeeld. Je kleine zusje gaat voor jou door het vuur en je kleine zusje is stapelgek op jou. Net als papa en ik.

En omdat we zo stapelgek op jou zijn zullen we je helpen. We gaan samen op zoek naar een oplossing zodat je weer fluitend naar school gaat, welke school dat ook zal zijn. Zodat je weet dat jij altijd helemaal jezelf mag zijn. Precies zoals je bent. Juist daarom zijn we zo gek op jou.
Want er is niemand op de wereld die zulke grappige vragen stelt als jij. Er is niemand op de wereld die met zulke knal blauwe ogen voor zich uit kan dromen. Er is niemand op de wereld zo’n geweldige jij als jij.

Betoveren

En daarom ben ik echt boos. Omdat ik zo veel van je hou word ik boos als jij andere kinderen pijn doet. Omdat ik weet dat er een reden voor is. Een reden die we samen gaan uitzoeken en waar we samen aan gaan werken. Zodat jij weer je lieve, vrolijke jij kunt zijn en iedereen die je tegenkomt zult betoveren met je lieve lach.

Ik hou van jou!

Liefs,

Mama Phileine.

Herken jij de woorden van Phileine? Reageer op onze Facebook!

Lees ook Phileines verhaal van vorige week: ‘Er komt een draad uit je gleuf en dan moet je romantisch aan de baby gaan denken…’

Reageer op artikel:
‘Het is ook niet niks om zes te zijn en jezelf niet begrepen te voelen’
Sluiten