Redactie
Redactie Mind 25 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Het is tijd om het woord dankbaar te omarmen

Google thankful of gratitude, dan vind je pagina’s vol quotes en verhandelingen die weergeven hoe belangrijk dit woord (en vooral de houding die erbij hoort) is. Maar niet in Nederland. Het woord dankbaar heeft hier eerder een negatief imago. Klaar ermee, vinden wij.

Dankbaar zijn

Waarom eigenlijk? In Amerika is het een tweede natuur. Dankbaarheid wordt hier nogal eens als stoffig, zelfs sneu gezien. Iets voor gelovigen. Of zen types.

Zijn we eigenlijk niet een cynisch, ontevreden volk dat houdt van klagen en kijken naar het groenere gras van de buren? Kom op mensen, een beetje dankbaarheid heeft een hoop voordelen. Het is gezond en heeft het een life changing impact.

Dat mindfulness nu zo ontzettend populair is, komt voort uit het feit dat mensen steeds vaker ontevreden zijn. Logisch, want door de opkomst van de social media worden we geprikkeld door andermans ‘te gekke’ leven.

Onze gedachten dwalen af naar ‘beter’ en ‘rijker’ en ‘de toekomst’. Niets kan snel genoeg gaan. En we raken massaal teleurgesteld als het niet volgens het boekje gaat.

5 eenvoudige manieren om elke dag dankbaar te zijn

Tips voor meer dankbaarheid

Nee, het leven is niet koek en ei en de wereld geeft genoeg redenen om ons neerslachtig te laten voelen, maar als je je openstelt voor ‘dankbaar zijn’, dan worden de dingen in ieder geval een stuk mooier en leuker. Voor jou en voor de mensen om je heen. Vind jij het ook tijd voor wat meer dankbaarheid? Neem deze tips dan mee in je dagelijks bestaan:

1. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent

Vlak voordat je naar bed gaat.

2. Maak er een gewoonte van om tegen je omgeving te zeggen dat je ze waardeert

Dagelijks.

3. Leer anderen dankbaar te zijn

Je leert het snelst door iemand anders iets te leren. Vraag de mensen om je heen waar ze dankbaar voor zijn geweest deze dag.

4. Leer om te gaan met imperfecties

Accepteer dat niets perfect is en dat dingen zijn zoals ze zijn. Imperfecties hebben vaak een negatieve toon en worden gezien als falen.

Druk hier vooral geen negatieve stempel op. Ontdek hoe je het maximale uit het leven kunt halen door alles met een positieve houding te benaderen.

Een stukje achtergrond

Het gaat veel verder dan een positieve houding aannemen of alles van de zonnige kant te bekijken. Het gaat ook verder dan ‘dank je wel’ zeggen als je een cadeau krijgt.

Vraag jezelf eens af waar je écht dankbaar voor bent. Omarm dit. Leer van een lastige situatie en ga toekomstige uitdagingen aan. Ga ze vooral niet uit de weg. Zo kom je erachter dat hetgeen wat je tot nu toe hebt bereikt groter is dan dat je ooit had gedacht. Evenals de kracht die in je schuilt.

Ook als dingen even niet meezitten in het leven is het nodig om daar een bepaalde mate van dankbaarheid aan te verbinden. Zie het als een levensles waarin je leert omgaan met ingewikkelde situaties. Een negatieve houding omtoveren in een positieve variant doet wonderen.

5 x hoe moederschap je leven positief verandert (los van je kind!)

De onderzoeken over dankbaar zijn

Robert A. Emmons, Ph.D., van de University of California in Davis liet in een onderzoek zien dat mensen die elke week een dankbaarheids-dagboek bijhielden, beduidend tevredener met hun leven waren dan de mensen die alleen de negatieve dingen opsomden.

Daarbij hadden ze minder gezondheidsklachten en sportten ze 1,5 uur meer per week. Philip Watkins, een klinisch psycholoog aan de Eastern Washington University, toont zelfs aan dat mensen die dankbaarheid tonen minder kans hebben op depressie.

Ook huwelijken lopen minder snel op de klippen, zegt Dr. John Gottman van de University of Washington die zich al jaren verdiept in de relatie van koppels. Het 5:1 principe laat zien dat er vijf positieve uitingen nodig zijn om één negatief exemplaar te doen vervagen. Gebeurt dit over het algemeen niet, dan is de kans groot dat het huwelijk niet lang standhoudt.

Word een positief persoon door deze dingen nooit meer toe te laten

Kalkoenen en tradities

De vierde donderdag in november viert toute Amerika Thanksgiving Day. Hierbij wordt er dank gezegd aan de oogst van dat jaar en alle andere dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Prachtig, toch? Kom maar op met kalkoenen en traditie. En ook met Kerstmis zijn we ons bewuster van de dingen waar we dankbaar voor zijn, zoals familie en vrienden.

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook een World Gratitude Day plaatsvindt op 21 september. Opgericht door de The United Nations Meditation Group waarop je waardering toont tegenover anderen.

Kunnen we niet ook een Nederlandse variant bedenken? Nationale Dankbaarheidsdag, bijvoorbeeld. Ik noem maar eens wat. Heb jij andere suggesties over de naam en wat deze dag zou kunnen inhouden?

De 9 regels voor meer zelfliefde van Oprah Winfrey

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het is tijd om het woord dankbaar te omarmen
Sluiten