Het is zover: Netflix gaat account-delers aanpakken (en dit is hoe)

Lifestyle Noah Korevaar 15 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ai… het was natuurlijk te verwachten, maar blijft toch jammer voor ons. Netflix gaat namelijk het delen van accounts aan banden leggen.

Netflix is de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar de concurrentie zit het bedrijf op de hielen. Vooral Disney+ is tegen alle verwachtingen in aan een inlooprace van jewelste begonnen. Zij hebben nu al meer abonnees dan zelfs de meest optimistische hoge piefen voor 2024 hadden verwacht.

Wel fijn voor ons natuurlijk, want daardoor kan Disney nog meer investeren in nieuwe content. Maar Netflix staat op scherp. Het bedrijf heeft meer dan 200 miljoen abonnees wereldwijd, het dubbele van Disney+. Maar hoe blijf je na zoveel jaar groeien? De rek is op een gegeven moment op, zou je zeggen.

Netflix-account delen? Pas op!

Het antwoord: meer verdienen aan je huidige abonnees. Dat deed Netflix de afgelopen jaren al door de prijzen te vermogen, maar ze moeten toch nog creatiever te werk gaan. Bijna iedereen deelt zijn Netflix-account met anderen. Officieel mag dat alleen met je huishouden, maar we weten allemaal dat die accounts gewoon gedeeld worden met tantes, buren, vrienden en de hond van je grootmoeder.

Netflix was daar natuurlijk gewoon van op de hoogte, maar heeft het altijd door de vingers gezien, En daar komt dit jaar echter wellicht verandering in. Het bedrijf is namelijk een nieuwe feature aan het testen die het delen van accounts tegen gaat.

“Deze test is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen die Netflix-accounts gebruiken hiertoe gemachtigd zijn,” aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover The Verge. Als Netflix detecteert dat iemand het account probeert te gebruiken zonder een accounteigenaar te zijn, wordt diegene gevraagd om later te verifiëren of te verifiëren dat hij of zij een accounteigenaar is via een e-mailcode of sms-code, of op hetzelfde adres woont.

Als je vervolgens niet binnen een bepaalde tijd die verificatie uitvoert, dan kun je geen films of series meer streamen. In plaats daarvan vraagt Netflix je dan zelf een nieuw account aan te maken. Waarvoor je, uiteraard, zelf moet betalen.

Yay! Heel veel nieuwe films en series op Disney+

Maar wat is een huishouden?

Kijk, dit zal niet compleet een einde maken aan het ongeoorloofde delen van accounts. Je kunt alsnog je vrienden die 20 kilometer verderop wonen de verificatiecode sturen. Maar je weet nu al dat veel gebruikers dit irritant gaan vinden. Stel als je net eindelijk de tijd hebt om een film te kijken, maar je een verificatie uit moet voeren en de eigenaar van het account onder de douche staat en dus niet bereikbaar is.

Daarnaast zal het pittig worden voor Netflix om exact te bepalen wie nou terecht een account gebruikt en wie niet. Want wat is een huishouden? De gebruiksvoorwaarden van Netflix stellen dat je accounts niet mag delen met mensen buiten je eigen huishouden om. Maar gaat dat om een fysiek huishouden, mensen die op één plek wonen? Als je net uit huis gaat en ergens anders gaat wonen, mag je dan nog steeds je account delen met je ouders?

Het zijn een hoop vraagtekens.

10 x de leukste Netflix kinderfilms voor kids van 5 tot 12 jaar (waar je zelf ook blij van wordt)

Tijden veranderen

Voorlopig blijft het dan ook bij een test, maar het moge duidelijk zijn dat Netflix na al die jaren een stuk concreter wordt in het tegengaan van accounts delen. Een houding die in schril contrast staat met wat CEO Richard Hastings in 2016 zei: “Het delen van wachtwoorden is iets waar je mee moet leren leven. Er is bovendien zoveel legitieme wachtwoord-deling. Bijvoorbeeld met je partner, je kinderen. Er is geen duidelijke grens, en we doen het op dit moment prima zoals het nu gaat.”

Maar ja, toen kon Netflix ook mét illegaal gedeelde accounts explosief door groeien, en bestonden Disney+ en HBO Max nog niet. Analisten van Parks Associates schatten dat het delen van wachtwoorden en piraterij bedrijven in de streamingbusiness alleen al ongeveer 9 miljard dollar kost. Het lijkt er sterk op dat dergelijke praktijken Netflix niet meer in de koude kleren zijn gaan zitten.

Wordt vervolgd!

10 spannende thriller series op Netflix om te kijken als je kids al op bed liggen

Dit artikel verscheen eerder op Manners.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme