Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 17 februari 2015

Het kan: oogkanker bij je kind opsporen met je smartphone

Kanker opsporen met je smartphone. Het klinkt vrij onwaarschijnlijk, maar toch is het waar. Het gaat om oogkanker, Retinoblastoom, een vorm die bijna alleen voorkomt bij kinderen. Stichting CHECT-UK is een campagne begonnen waarin ze laten zien hoe simpel het is deze vorm van kanker op te sporen, namelijk door het maken van een foto met flits.

Als er iets mis is met een kind laat een foto met flits dat in veel gevallen meteen zien: meestal een witte vlek in het zieke oog. Dingen als ‘slechtziendheid’ zoals de ziekte zich uit, zijn lastig te merken bij kinderen en daarom kan deze campagne levens redden.

Bekijk de video van de indrukwekkende campagne hieronder.

Taylor

De tweejarige Taylor is een van de gezichten van de campagne. Zijn ouders maakten niets vermoedend een leuke familiefoto. Toen het zusje van Taylor de foto zag merkte zij de witte vlek in zijn oog op. De ouders besloten ter controle naar het ziekenhuis zijn gegaan en daar bleek dat het plekje een stuk ernstiger dan verwacht: Taylor had oogkanker. Het rechteroog was niet meer te redden en moest verwijderd worden, na vier maanden chemotherapie is Taylor schoon verklaard.

Deze foto redde zijn leven:

Wow, zo knap. Dit vijfjarige meisje geeft uitleg hoe je het beste met kanker om kunt gaan.

Reageer op artikel:
Het kan: oogkanker bij je kind opsporen met je smartphone
Sluiten