Eva Dusch
Eva Dusch Body augustus 17, 2015

Hét nieuwe health boek waar heel Amerika nu over praat

De Amerikaanse media zijn in rep en roer over een nieuw health boek: The Dorito Effect Het trekt de hele voedingsindustrie achter het rookgordijn weg en heeft een belangrijke boodschap. En dit keer gaat het eens niet om calorieën, gluten of suikers…

Alwéér een health boek over hoe verschrikkelijk manipulatief de voedingsindustrie is, hebben we dat echt nodig? Toch wel, want we weten blijkbaar nog lang niet genoeg (soms misschien maar beter). Amerikaanse zwaargewichten in de media zoals The New York Times en The Washington Post schonken veel aandacht aan het boek dat een nieuwe en vaak onderbelichte kant van de voedselindustrie belicht, namelijk die van de smaakversterkers.

Twisten over smaak

Volgens journalist en schrijver van het boek Mark Schatzker zijn niet vetten en slechte koolhydraten specifiek de grootste oorzaak van overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten, maar ligt het probleem vooral bij onze in de war geraakte smaakpapillen die steeds meer verlangen naar ongezond eten. Smaakversterkers zitten in zo’n beetje al ons voedsel en zijn de reden waarom we bijvoorbeeld frisdrank en chips onweerstaanbaar vinden en groenten en vlees daarentegen steeds saaier smaken. Onze smaakpapillen worden langzaam lam gelegd door het gefabriceerde voedsel, wat een gevaar is voor onze gezondheid, zo zegt Schatzker in zijn boek. Het grote gat tussen gezond en ongezond eten moeten we snel zien te dichten.

Als concreet voorbeeld neemt hij de Dorito chips, wat meteen de titel verklaard. De chips werd ooit gemaakt uit 11 ingrediënten, inmiddels zijn dit er 34. Allemaal om het krokante stukje chips zo onweerstaanbaar en ‘smakelijk’ mogelijk te maken. Maar is het gezond? Alles behalve.

Obesitas

Als we globaal praten over de obesitas-epidemie en op micro-niveau over de zwembandjes aan onze heupen, dan mogen we dit belangrijke detail absoluut niet overslaan. Volgens het boek is smaak de reden waarom het obesitas-niveau in Amerika in de jaren zestig op 13,4% lag en inmiddels op 35%. En ook in Nederland neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Maar hoe draaien we dit anno 2015 nog om naar de goede kant? Volgens hem is -verrassend genoeg- smaak ook de sleutel naar een goede gezondheid. We moeten weer zo veel mogelijk puur gaan eten en gefabriceerd voedsel links laten liggen. Geen makkelijk taak, maar ook niet onmogelijk.

Schokkend! 8x wat voedingsexperts nooit zouden eten>

Feiten en cijfers

Op basis van historisch en wetenschappelijk onderzoek legt de journalist in dit boek de veranderingen binnen de voedselproductie van de laatste 70 jaar bloot, vertelt hij over de verbindingen tussen ons brein en onze smaakpapillen (het ‘nicotine-effect’ van smaakversterkers), het effect ervan op onze gezondheid en vooral, hoe kun je de heleboel weer rechtbreien. Ook staat het boek vol met interessante doch vreemde feitjes over smaak, zoals: zwangere vrouwen in de tropen hebben vaak een sterk verlangen naar het eten van modder en klei. Ook wel Geophagy genoemd. Het zou de minerale imbalans in het lichaam herstellen en helpt het lichaam zichzelf te ontdoen van toxines.

Dat deze 272 pagina’s de voedingsindustrie op z’n gat legt, dat is wel heel ambitieus gedacht. Maar het draagt wel bij een groter bewustzijn over ons eten. Dit is zeker een interessant boek voor iedereen die meer wil weten over onze voedingsindustrie en hoe smaak een grote rol kan spelen op weg naar een gezond(er) leven.

The Dorito Effect: The Surprising New Truth about Food and Flavor

Lees ook: Goed voor jezelf zorgen is vaak een uitdaging in periodes van enorme drukte. Hierbij 6 manieren om gezond te blijven>

Reageer op artikel:
Hét nieuwe health boek waar heel Amerika nu over praat
Sluiten