Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids maart 21, 2017

Moeder Minke is blij met nieuwe Sesamstraat-pop: ‘Mensen begrijpen niet wat autisme is’

Deze week groot Sesamstraatnieuws: Elmo en zijn vriendjes komt er in Amerika een nieuw karakter bij de cast van Sesamstraat. Ze heet Julia, is vier jaar en heeft autisme. Haar karakter is in het leven geroepen om jonge kijkertjes bekend te maken met autisme.

Ze heeft een gele huid en een stoer, oranje kapsel. In eerste instantie is er niks bijzonders te zien aan Julia, maar de makers van Sesamstraat hebben daar dus wel goed over nagedacht. Zo heeft ze bewust geen speldjes in haar coupe, omdat die haar irriteren. Julia was in 2015 al eens ‘te gast’ in het programma, toen ze een playdate had met Elmo en Abby. De makers hebben nu besloten haar een vast plekje te geven.

Heel leerzaam

Als het aan Minke ligt, zelf moeder van een autistisch kindje, krijgen we snel in Nederland ook een Julia in Sesamstraat, ook al komt die er voorlopig nog niet. ‘Ik merk dat veel ouders om mij heen het gedrag van een autistisch kind niet begrijpen. Ze noemen mijn kind dan bijvoorbeeld brutaal, en spreken mij daar als ouder op aan. Zij die met hun kinderen meekijken naar Sesamstraat kunnen daar ook een heleboel van leren.’

Ook voor kinderen

Behalve voor ouders is zo’n karakter volgens Minke voor kinderen ook heel leerzaam. ‘Zo zien ze dat je autisme, welk spectrum daarvan dan ook, niet aan iemands buitenkant kunt zien, maar leren ze wel hoe ze op het gedrag van autistische kinderen kunnen reageren.’ Op die manier maak je autisme op een speelse manier bespreekbaar, welk spectrum dan ook, vindt Minke.

LEES OOK: Wauw! Fotografe legt het leven van haar autistische zoontje prachtig vast

Leren omgaan met hun ‘eigen’ Julia

Joli Luijcks, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, is ook blij met Julia én de manier waarop ze wordt neergezet. ‘In documentaires en films zie je altijd de hele extreme gevallen. Tieners die fantastisch piano kunnen spelen bijvoorbeeld. Autisme uit zich bij iedereen anders, maar de maniertjes van Julia zijn heel herkenbaar voor kinderen met autisme. Zo kan een kind als Julia gewoon bij de kijkers van Sesamstraat op school zitten, en leren ze dankzij Sesamstraat hoe ze met hun ‘eigen’ Julia om kunnen gaan’, zegt zij tegen Trouw. Luijcks vindt de manier waarop andere personages op Julia ‘reageren’ daarom heel goed gedaan.

De Amerikaanse Sesamstraat kondigde Julia aan met een filmpje op hun Facebook-pagina, dat intussen al meer dan 28 duizend keer geliked is, en nog steeds massaal bekeken wordt.

7 dingen die je absoluut niet moet zeggen tegen ouders van een kind met autisme

Reageer op artikel:
Moeder Minke is blij met nieuwe Sesamstraat-pop: ‘Mensen begrijpen niet wat autisme is’
Sluiten