Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 26 nov 2014

Het ochtendritueel van drie Nederlandse mama’s

Humor! Het internationale tijdschrift Forbes plaatste onlangs het ochtendritueel van 12 succesvolle vrouwen op haar website. Vrijwel alle routines bestonden uit bizarre en luxueuze ontbijtjes, úren hadden ze voor de kinderen. Even serieus: welke moeder ontbijt om 4.45 uur met quinoa om vervolgens een uur te gaan yoga-en om daarna een groene smoothie met gestoomde babyspinazie en pannenkoeken voor de kinderen te maken?

Hoewel de insteek van het artikel was om mensen te laten zien dat een strak ochtendritueel goed is, weten wij dat het in de realiteit meestal anders loopt. De krant lezen of sportsessie van een uur? Uhm nee, geen tijd voor.

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de ochtend van de gemiddelde moeder minder op die van Forbes lijkt en meer zoals de drie Famme-vrouwen hieronder:

Marieke Vollering, eigenaar ShopAds, mama van Olivier (2) en Dunya (5)

Altijd weer verbaasd dat m’n kinderen gevoed en zonder al teveel vlekken op de creche/school aangekomen zijn, loop ik om 9 uur het kantoor binnen. Het tafereel dat zich daarvoor afspeelt ziet er ongeveer zo uit:
6:37 “mama, mama, mama” klinkt het hard en dwingend uit de babyfoon. Mijn tweejarige zoon heeft de nacht doorgeslapen, wauw dat is lang geleden. Ik trek een sprintje naar ‘m om te voorkomen dat ie ook zijn zus (5) wakker maakt.
6:45 Zet Olivier aan tafel met de Ipad en een boterham, zo kan ik snel douchen en me aankleden. Denk weer “morgen ontbijten we met de hele familie aan tafel”.
7:00 Ik ren drie keer op commando de trap op en af om te switchen tussen Dora, Lion King en Zandkasteel
7:15 Boterhammen smeren, fruit snijden, balletspullen in de tas. Geen kunst in de broodtrommel voor mij, ben altijd benieuwd wie daar tijd voor heeft.
7:30 Maak Dunya onder luid protest wakker, onwillig laat ze zich aankleden en naar beneden leiden.
8:00 Samen eten we een boterham aan tafel. Ik maak me op, de oven doet dienst als spiegel.
8:05 Ik ren een rondje door het huis om alle ochtendrommel in de wasmand te gooien dan wel in de kast te zetten. De kinderen vliegen elkaar beneden in de haren. Arme onderbuurvrouw.
8:10 Jassen aan, tassen mee. Ik neem drie slokken veel te hete koffie en haast me achter de kinderen aan naar de fiets.
8:20 We hebben het weer gered!

Marjolein, freelance journalist en moeder van twee

07:30 Shit ik ben een half uur te laat wakker, misschien kan ik nu net zo goed blijven liggen… Oh nee.
07:31 Ik schiet het eerste dat op de stoel ligt aan. Gelukkig heb ik gisteravond gedoucht. Of niet. Nou ja, niemand ruikt het op het schoolplein.
07:35 Kind wordt wakker gemaakt. Zij vindt het ook vroeg. Ik heb een stapel kleren in mijn hand en overhandig die. Zij trekt ze aan terwijl ik boterhammen smeer.
07:45 Boterhammen klaar. Water ernaast. Wie perst er in hemelsnaam een sapje in de ochtend? Mijn dochter frommelt de boterhammen enigszins verveeld naar binnen.
08:00 Kind poetst tanden. Ik sta ongeduldig met jas en tas te wachten totdat ze klaar is. Zij checkt of ik alles heb ingepakt. Ik vermoed van wel. Ik mompel iets van ‘we komen te laat’.
Op uit-huis-werk-dagen
06:45 Wakker, mijn kind laat ik slapen. Om 07:30 geef ik mijn man een kus. Ze bekijken het maar. Sorry lief, ik ben weg.

Muriel Oonincx, hoofdredacteur Famme, moeder van Luca, Joachim en Valentijn

05.00 Por van m’n man. Ik lig op m’n ‘goeie’ oor. Gepiep uit de woonkamer. Pup Jacky ​moet een plas. Ik stommel halfnaakt de trap af en laat de hond uit. Plof neer op de bank naast de hond. In bed gaan liggen heeft niet zo veel zin meer.
05.25 Luca (3) staat voor mijn neus: ‘Tadaaa, filmpje kijken mama?’ Ik negeer de regel: voor half 7 geen tv en geef een klap op de afstandsbediening.
06.15 Inmiddels liggen er drie jongetjes op de bank naast me: ‘Honger mama, roepen ze alledrie’ en ik verplaats me naar de keuken. Zet het koffie apparaat en maak de pap klaar.
06.30 Ren naar boven voor een snelle douche, de eerste sinds drie dagen en ren tien minuten later met natte haren, zonder make-up weer naar beneden. Make-up is voor watjes.
06.41 Ren weer naar boven om de kleding van de kinderen te pakken. Shirts, broeken, sokken. Check! Ren naar beneden.
06.45 Ren weer naar boven. Boxers vergeten. De jongens slapen graag zonder, vergeten.
07.00 De aupair voegt zich bij het ochtendritueel en samen smeren we boterhammen, kammen haren, poetsen tanden, smeren zonnebrand, kleden aan, pakken tassen, doen nog wat huiswerk. Ik tik een koffie achterover.
07.30 Ik tik een tweede koffie achterover en maak thee en een lekkere lunch voor mijn lieftallige echtgenoot (niet elke dag, maar vandaag wel). Check ondertussen mijn mobiel en iPad en scroll door het laatste nieuws en zoek naar de laatste virals.
07.45 Zwaai de kinderen uit, ren naar binnen. Raap de kleding bij elkaar, zet een was aan, zet de droger aan, geef de hond te eten en maak een derde koffie.
08.00 start mijn computer op en begin de dag.
09.00 Knorrende maag, vergeten te eten. Maak een boterham met kaas en twijfel over nog een koffie. Misschien niet zo’n goed idee…

Hoe ziet jouw hectische ochtend eruit? Deel het met ons op Facebook >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het ochtendritueel van drie Nederlandse mama’s
Sluiten