Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 15 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Het syndroom van Ashermann bij vrouwen: dit moet je er over weten

Het syndroom van Ashermann betekent dat vrouwen last kunnen krijgen van littekenweefsel en verklevingen in de baarmoeder na een chirurgische ingreep.

Het syndroom wordt ook wel amenorrhoea traumatica genoemd, en ontstaat vaak na medisch ingrijpen. Hierdoor ontstaan open wonden, waardoor littekenweefsel kan ontstaan, of waardoor de wanden van de baarmoeder aan elkaar kunnen gaan kleven. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor vrouwen die (nogmaals) zwanger willen worden.

Hoe ontstaat het syndroom van Ashermann?

Het baarmoederslijmvlies in een baarmoeder bestaat uit meerdere lagen en is heel kwetsbaar. Zodra er een open wond is ontstaan in de baarmoeder, lopen sommige vrouwen het risico dat deze open lagen aan elkaar gaan kleven. Dit gebeurt nooit zonder ingrijpen van buitenaf. Er is altijd een oorzaak. Vrouwen lopen risico op het syndroom van Ashermann als:

  • Na een infectie aan de baarmoeder, zoals endometritis of tuberculose
  • Ze een curretage ondergaan na een miskraam
  • Wanneer ze geopereerd zijn aan hun baarmoeder
  • Na een Keizersnede
  • Als de placenta chirurgisch is verwijderd
  • Na het weghalen van poliepen of vleesbomen
  • Na een infectie met Chlamydia

Het syndroom van Ashermann komt gelukkig veel vaker niet voor, dan wel. Er zijn veel vrouwen die bovenstaande ingrepen hebben ondergaan, en daarna helemaal herstellen. Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige vrouwen dit wel krijgen en anderen niet. Maar er wordt gedacht dat vrouwen die dunner baarmoederslijmvlies hebben, en dus lichter menstrueren, sneller risico lopen op het syndroom. Ook geldt dat als je een van de bovenstaande ingrepen hebt ondergaan, en je bent daarna succesvol zwanger geweest, de kans op het syndroom veel kleiner wordt.

Diagnose en behandeling

Het is soms moeilijk om te ontdekken of je het syndroom van Ashermann hebt. Als je een van de bovenstaande ingrepen hebt ondergaan, is het belangrijk om je herstel goed in de gaten te houden. Menstrueer je na de ingreep helemaal niet meer, of is er sprake van een veel lichtere menstruatie dan voor de ingreep? Heb je last van bruine afscheiding en pijn in de onderbuik? Dan is het verstandig om dit bij je arts te melden.

Toch geeft het syndroom van Ashermann niet altijd klachten. Het kan ook zo zijn dat je na de ingreep weer zwanger probeert te worden, maar dit niet lukt, of dat je te maken krijgt met herhaaldelijke miskramen.

De behandeling

Als artsen vermoeden dat je het syndroom van Ashermann kan hebben, zullen ze hysteroscopisch onderzoek doen. Dit betekent dat ze met een klein cameraatje in je baarmoeder gaan, en kijken of deze er rustig uit ziet, of dat ze verklevingen zien. In de helft van de gevallen kunnen de verklevingen meteen weggeknipt worden. De andere helft zal een operatie nodig hebben. Na behandeling zal de arts een koperspiraaltje plaatsen om ervoor te zorgen dat de wanden niet weer aan elkaar kleven. Je krijgt gedurende 6 weken vrouwelijk hormoon toegediend, om zo het baarmoederslijmvlies te laten herstellen.

In het geval van een operatie, is de kans groot dat je naar het Spaarne Gasthuis in Haarlem wordt gestuurd. Hier zijn ze gespecialiseerd in behandeling van het syndroom van Ashermann. In 95% van de gevallen kunnen zij de verklevingen verhelpen.

Het syndroom van Ashermann en zwangerschap

Gelukkig is een zwangerschap na behandeling van het syndroom goed mogelijk. Het is na de behandeling het beste om zo spoedig mogelijk zwanger te worden. Door de toename aan vrouwelijk hormoon tijdens een zwangerschap, herstelt het baarmoederslijmvlies namelijk beter. Zo wordt de kans op nieuwe verklevingen kleiner. Wel loop je de kans dat je na een nieuwe zwangerschap weer last krijgt van verklevingen, als medisch ingrijpen weer noodzakelijk is. Denk aan een Keizersnede of een vastzittende placenta.
Een zwangerschap is echter niet meer risicovol omdat je het syndroom van Ashermann hebt gehad. Wel zal je in het ziekenhuis moeten bevallen.
Of het syndroom na geboorte terugkeert geldt echter niet voor alle vrouwen. Er bestaan ook situaties waarin het syndroom van Ashermann na geboorte van een (volgend) kind volledig wegblijft. Alert blijven is daarom altijd belangrijk.

Bron: Freya.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme