Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 16 mei 2016

Het totale drama van de televisie uitzetten

Gebiologeerd en in een oase van rust kijken de koppies naar het beeldscherm. Geen vuiltje aan de lucht, totdat mijn vinger richting tv-knop gaat en het drama zich voltrekt. Elke keer kondig ik toch netjes vijf minuten voor tijd aan dat het bijna zover is. Verkeerde methode, zegt recent onderzoek nu.

Als ik al kijk naar de afstandsbediening, of een stap richting de beruchte tv-knop zet, begint het. Alsof demonen bezit nemen van mijn blonde schatteboutjes, beginnen de lichamen te trillen en beven en de stemmen te vervormen. Paniek neemt bezit van ze. Het is niet eerlijk, ik ben een stommerik en mag het liefst een enkeltje naar het einde van de kamer nemen. De wereld is net iets te ver voor ze (gelukkig).

Drama

‘Ik heb jullie vijf minuten geleden al gewaarschuwd dat de tv bijna uitging,’ werp ik nog toe, in de hoop verzachtende omstandigheden te creëren voor dit volkomen onterechte drama dat zich in de levens van mijn kinderen voltrekt.

Een nieuw onderzoek toont echter nu aan dat mijn ‘softe’ aanpak van de aankondiging om de pijn te verzachten helemaal niet werkt. Sterker nog, averechts werkt. De universiteit van Washington (afdeling Computing for Healthy Living & Learning Lab) bekeek 27 families en ontdekte veel van de gewoontes in beeldschermgebruik die er thuis bij de gezinnen golden.

Geen waarschuwing

En wat bleek? Een waarschuwing van enkele minuten voor de naderende tv stop zorgde alleen maar voor meer gedoe en drama. Beter werkte het om de tv gewoon cold turkey uit te zetten. Niks waarschuwing.

De aankondiging zet de kinderen in de aanvalsstand

Hoe dat dan zit? De onderzoekers denken dat het mogelijk zo werkt dat een waarschuwing van te voren kinderen voorbereidt om ertegen te gaan vechten. Ouders neigen ernaar om machtsverhoudingen uit de weg te gaan, terwijl jonge kinderen juist aan het testen zijn waar hun invloed ligt. Enter de woede-aanvallen, boosheid en drama. De aankondiging zet de kinderen mogelijk in de ‘aanvalsstand’.

En wie weet maak ik me wel te druk om het hele beeldscherm-issue. Waarom doe ik zo moeilijk over dat uurtje tv kijken? Ze sporten de hele dag, zitten op school en dan ga ik een beetje lopen stressen over die slechte schermen (terwijl ik er zelf maar wat graag naar staar).

En dit is wat er gebeurt als je je kinderen minder beeldschermtijd geeft

Zelf uitzetten?

Het onderzoek wees ook uit dat in deze studie het merendeel van de kinderen de televisie zelf uitzette of er geen enkel probleem van maakten als de knop zonder aankondiging uitging. En eerlijk is eerlijk, het moment waarop mijn jongens rustig een film of serie kijken, geeft mij de mogelijkheid om even niks te doen of nog wat te werken. Ik ben benieuwd. Vanaf morgen pak ik het anders aan. Geen waarschuwing, geen restricties. De keuze laat ik aan hen. Kijk maar wanneer je er genoeg van hebt. En als het dan te lang duurt kan ik altijd nog die knop indrukken en hopen op blije gezichten. Alhoewel ik weet dat dat een utopie is…

Deze prachtige fotoserie maakte veel indruk en laat zien wat tv met kinderen doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het totale drama van de televisie uitzetten
Sluiten