Is het verantwoord om je kinderen veganistisch op te voeden?
Tegenwoordig is er steeds meer aanbod op het gebied van vlees-en zuivelvervangers. Zo vullen de schappen zich met havermelk, sojaboter en groenteburgers. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen veganistisch leven.
Veganisten schrappen alle dierlijke producten uit hun leven, vaak vanwege verschillende redenen. Het milieu of gezonder leven zijn vaak de belangrijkste. Van vlees tot eieren en honing, geen dierlijk product wordt gegeten. Hoe zit het eigenlijk als je kinderen hebt en die je – net als jij – veganistisch laat eten? Komen ze dan geen voedingsstoffen tekort die belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest?
Minder vet en suikers
Hoeveel veganisten Nederland telt kunnen we niet met zekerheid zeggen. In 2016 schatte het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal veganisten op 70.000. In 2019 zet deze ‘trend’ voort; steeds meer mensen zien de voordelen van veganisme. Maar is deze levensstijl ook wel goed voor eventuele (toekomstige) kinderen?
Volgens een hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU is het juist heel verantwoord om je kinderen veganistisch op te voeden. Veganisten hebben een minder lage cholesterolspiegel en bloedruk, en lopen minder snel de kans om diabetes op te lopen. Hoewel veganisten meer vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgen, en juist minder suikers en vet liggen er wel tekorten op de loer.
Veel tekorten
Zo komt vitamine B12, die de aanmaak van bloed en zenuwen stimuleert, voornamelijk voor in dierlijke producten. Deze stof wordt namelijk gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Een tekort kan onder andere leiden tot geheugenverlies, spierzwakte, vermoeidheid en benauwdheid.
Veel veganisten kampen ook met ijzertekort, wat vaak de oorzaak is van bloedarmoede. Dit kan gepaard gaan met zwakheid, duizeligheid en hartkloppingen. Kinderen hebben meer ijzerinname nodig dan volwassenen om bloedarmoede te voorkomen. Veel groenten en fruit zitten dan wel vol ijzer, ons lichaam neemt ijzer uit dierlijke bronnen sneller op dan uit plantaardige voedingsstoffen.
Een groot percentage van onze energie halen we uit eiwitten. Ook hebben eiwitten een functie als bouwsteen, ze zin betrokken bij de productie van enzymen en hormonen. Daarnaast onderhouden eiwitten onze lichaamscellen en spieren. In Nederland eten we over het algemeen veel melk, kaas en eieren oftewel veel eiwitrijke producten.
Je kunt eiwitten ook uit andere voedingsstoffen halen, maar dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die een mens nodig heeft. Tot slot bevatten vlees, vis en zuivelproducten ook nog eens vitamine D. Vooral wanneer de zon niet schijnt kunnen veganisten zich extra vermoeid voelen door een vitamine D tekort.
Langzame aanpak
Als je ervoor kiest om je kinderen veganistisch op te voeden is het niet verstandig om plotseling alle dierlijke producten uit hun dieet te schrappen. Kinderen zijn nog in de groei, waardoor hun behoefte aan voedsel anders ligt dan bij ons. Als je je kind vanaf de geboorte veganistisch op wil voeden, is het belangrijk om het dieet aan te vullen met B12, ijzerrijke producten en eiwitten.
Eet je kind al een aantal jaar vlees, zuivel en andere dierlijke producten? Dan is het verstandig om het eetpatroon langzaam te veranderen. Misschien is vegetarisch eten een verantwoordelijke tussenstap! Hoe dan ook is het belangrijk om tekorten aan te vullen en (vlees)producten te vervangen.
Is er een kindje op komst en denk je erover na om veganistisch te leven? Misschien is het dan ook een goede eerste stap om eerst vegetarisch te eten. Lees hier alles over zwanger zijn en vegetarisch eten.
Aanvullen en vervangen
Plantaardige eiwitten met essentiële aminozuren zijn te vinden in quinoa, soja en hennepzaad. Overige eiwitten kunnen worden gehaald uit granen, groenten, peulvruchten, noten en zaden.Amandelen, hazelnoten en sesamzaadjes zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan calcium en zink.
Om ijzertekort te voorkomen is het verstandig om het aangeraden aantal porties fruit en groenten per dag te verdubbelen. Voldoende zonlicht draagt bij aan vitamine D opname. In de winter zijn vitamine D supplementen aan te raden.
Maar de grootste uitdaging is toch wel het tegengaan van vitamine B12 tekort. Deze vitamine zit dan wel in zeewier en algen, maar een groot deel hiervan neemt ons lichaam niet goed op. Supplementen zijn daarom onmisbaar in een veganistisch dieet. Zo kun je naast ijzerpillen en speciale tabletten voor veganisten, ook vitamine B12 supplementen in huis halen. Tegenwoordig kun je zelfs langs de huisarts voor een vitamine B12 injectie.
Professionele begeleiding
Tegenwoordig is het niet gek dat kinderen er zelf voor kiezen om vegetarisch of veganistisch door het leven te gaan. Als je kind te jong is om deze beslissing te maken of hier juist niet achter staat is het nog maar de vraag of je deze beslissing voor je kind wil maken.
Sta je 100% achter je keuze? Het internet kan je nog zo veel tips and tricks geven – ook wij zijn geen pro’s -, maar ieder kind is anders. Lichaamsgewicht, lichaamsbeweging, lichaamsvet en eventuele ziektes spelen een grote rol in wat een kind precies nodig heeft aan voeding.
Daarom luid ons advies ook om een kinderdiëtist in te schakelen, die jouw kind persoonsgebonden kan adviseren en begeleiden. Een betere wereld is belangrijk, maar de gezondheid van onze kinderen ook!
Voed jij jouw kinderen wel/niet vegetarisch of veganistisch op, en waarom? Deel jouw ongezouten mening op het Mamaforum.