Redactie
Redactie Kids 3 nov 2014

Het verborgen talent van kinderen met ADHD

‘Alle Dagen Heel Druk’. Zo verwijzen mensen vaak naar de aandachtsstoornis ADHD. Misschien ken je iemand die het heeft? Misschien heeft je eigen kind net de diagnose gekregen? Het woord ‘stoornis’ zegt eigenlijk al genoeg: er klopt iets niet. Er is iets mis. Maar zou ADHD nog steeds een negatieve bijsmaak hebben als blijkt dat deze mensen op sommige vlakken juist excelleren?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vertaald komt dit neer op een aandachtsstoornis gepaard met hyperactiviteit. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid treft het naar schatting 3 tot 5% van de Nederlandse kinderen onder de 16 jaar. Ook komt ADHD twee tot drie keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

De symptomen kennen we allemaal: deze kinderen kunnen niet stilzitten en hebben moeite met schoolwerk. Urenlang concentreren is gewoon niet hun ding. Maar bekijk het eens van de andere kant: wat is dan wél hun ding?

Want wat blijkt nu? Mensen met ADHD zijn vaak creatiever dan mensen zonder ADHD. Het begon met een hypothese: het viel wetenschappers op dat creatieve mensen en mensen met ADHD dezelfde kenmerken hebben. Ze zijn nieuwsgierig, grappig, nemen risico’s, maar zijn ook impulsief en hyperactief.

Uiteindelijk werd er een link waargenomen. Mensen met ADHD hebben misschien een minder goed werkgeheugen, maar hun vermogen om nieuwe dingen te verzinnen is bijzonder groot. Ons schoolsysteem is hier helaas niet goed op ingericht, waardoor deze kinderen vaak onnodig lage cijfers en schooladviezen krijgen.

Het zou voor kinderen met ADHD beter zijn als scholen zich richten op ‘actief leren’ en minder op observeren. Leren en werken op projectbasis, waarbij kinderen zelf producten (zoals posters en tekeningen) maken kan uitkomst bieden. De wereld kan namelijk altijd creatieve denkers gebruiken. Hoe gaan we het milieu beschermen of hoe gaan we Ebola bestrijden? We moeten het maximale uit onszelf halen, dus ook uit mensen met ADHD.

Reageer op artikel:
Het verborgen talent van kinderen met ADHD
Sluiten