Janne Vogel
Janne Vogel Kids 23 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

9 x hoe uiteten gaan nét even anders is nu je kinderen hebt

Waar uiteten gaan vroeger een gezellig en romantisch avondje ontspanning betekende, heeft de hele restaurant-evaring inmiddels een andere betekenis. Niet meer uren tafelen in je mooiste jurkje bij die leuke tapasbar, nee, welkom in de wereld van uiteten gaan met jonge kinderen.

Als je een oppas weet te regelen is er natuurlijk écht nog weleens tijd voor zo’n avondje lang tafelen like the old days, maar over het algemeen zul je je eerder begeven in een zaak met felle verlichting (lees: TL), plastic bekers en eten in de vorm van dierenfiguurtjes, yes.
Hieronder de verschillen tussen uiteten gaan in het tijdperk vóór je kinderen, en na.

Uiteten mét en zonder kinderen

Vroeger: Een tafeltje voor twee om acht uur? Helemaal goed.
Nu: Acht uur? Maak daar maar vijf uur van. Ten eerste moeten ze natuurlijk niet te laat naar bed, én je bent op deze manier aanwezig vóór de ergste drukte. En dat is wel zo prettig voor iedereen.

Vroeger: Meerdere chique voorgerechtjes (denk aan: foie gras, coquilles) om gezellig te delen onder het genot van een glas wijn en de avond goed afsluiten met een kaasplankje…
Nu: Oké, dit gaat er bij je kinderen dus niet in. Patat, pizza, pannenkoeken en burgers zijn vaak toch wel de populairste gerechten onder kinderen. Als die van jou gek zijn op ganzenlever is dit eerder een beetje eng dan normaal. Verwen je kind dus ook lekker als jullie uiteten gaan, en dwing ze vooral niet om mee te gaan naar jouw favo culinaire stekkie. Zo voorkom je een hoop gedoe en heeft iedereen een fijne avond.

LEES OOK: Dit restaurant heeft een briljant menu voor lastige etertjes

Vroeger: Mooie laarsjes, fancy broek en een mooie blouse.
Nu: Vanwege de rondvliegende ketchup, drankjes die omvallen en andere smerigheid die je ongetwijfeld zult tegenkomen, heb je alleen jezelf ermee als je je mooiste outfit aantrekt.

Vroeger: Een schattig, klein tasje waar precies je lippenstift, autosleutels en pinpas in paste. Ready to go.
Nu: Een enorme tas vol met al je benodigdheden om de avond succesvol te laten verlopen. Vochtige doekjes voor plakhanden en -monden, kleurtjes en papier tegen de verveling, lolly’s voor als het te lang duurt voor het eten komt…

Vroeger: Cocktails en/of wijntjes. En nog een glaasje, en nog een. Het is immers datenight!
Nu: Geen alcohol. Geen. Kinderen in bedwang houden als je jezelf niet onder controle hebt is een héle opgave. Houd het dus bij één drankje of ga aan de alcoholvrije cocktails.

Vroeger: Uitgebreid de tijd nemen om het allerlekkerste van het menu te kiezen, eerst wat aperitiefjes bestellen en dan pas langzaam aan de rest…
Nu: Het menu al online opzoeken om zo snel mogelijk te kunnen bestellen, zodat je je kinderen zo snel mogelijk kunt voeden. Want met kinderen die honger hebben in een restaurant zitten, is zeg maar niet zo leuk.

Vroeger: Altijd een toetje nemen. Zéker als er lavacake op het menu staat. Of cheesecake. Of crème brûlée.
Nu: Een suikershot voor je al behoorlijk hypere kinderen? Nee, bedankt. Plus: een extra gang zorgt ervoor dat jullie nóg langer blijven, en dat je kinderen dus extra tijd krijgen om de peper- en zoutvaatjes leeg te gieten op tafel, of zoiets dergelijks.

LEES OOK: Dit zijn 11 voordelen van het níet zijn van een fitgirl

Vroeger: Nog lekker natafelen en alle gangen nabespreken. De mosselen waren heerlijk, maar de kip net iets te droog. En oja, die ene cocktail was het lekkerste wat je óóit proefde. Moet je partner de volgende keer ook nemen.
Nu: Het eten is bijzaak. De avond was een succes als er geen ruzie is gemaakt, niemand per ongeluk een klein beetje op de tafel heeft gespuugd en er geen glazen zijn omgevallen. Of in ieder geval niet te veel.

Vroeger: Je fooi baseren op de kwaliteit van de service en het eten.
Nu: De tafel – en de paar meter daaromheen – zijn een complete chaos; er liggen servetjes op de grond, spaghetti over de hele tafel en er is helaas tóch een frisdrankje omgevallen. Je probeert de bediening op z’n minst een klein beetje te helpen met opruimen en geeft daarna een goede fooi. Als een ‘sorry’, eigenlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x hoe uiteten gaan nét even anders is nu je kinderen hebt
Sluiten