Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 13 sep 2016

‘Het vrolijke, spontane jongetje was veranderd in een introverte robot’

‘Ach, je kind heeft ADHD? Dan geven we hem toch Ritalin, dan is het probleem opgelost.’ Neomi Lotte, docente Nederlands, kijkt er heel anders tegenaan en schreef er een aangrijpende Facebookpost over.

Neomi is docente Nederlands op het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Onlangs beschreef ze een bijzondere gebeurtenis uit haar les op haar Facebookpagina, met daarin haar visie op de omgang met kinderen met ADHD. Het bleek een schot in de roos, want sindsdien gaat het bericht viral: het is al meer dan 1300 keer gedeeld.

Lees hier de bijzondere brief:

‘Juf, als ik mijn pilletjes neem, dan kan ik niet meer lachen. Dan moet ik nep lachen.’

Hartverscheurend, toch? Ik maakte hem afgelopen week voor het eerst mee onder invloed van zijn ‘ik-mag-niet-druk-zijn-pilletjes’. Hij was gefocust op zijn werk en ik hoefde niet één keer te vragen of hij recht wilde gaan zitten, wilde stoppen met tikken, wilde stoppen met brullen… Of hij ‘gewoon’ aan zijn werk wilde gaan. Ja, ik moet toegeven dat het mijn les rustiger maakte.

Maar wat ik ook zag is dat het vrolijke, spontane jongetje veranderd was in een introverte robot die nauwelijks nog contact maakte met zijn omgeving. Hij was verstopt in zijn eigen bubble. Alsof er ineens een heel ander kind in mijn klas zat. En dat voelde niet goed.

De volgende ochtend komt hij naar me toe. ‘Juf, mag ik mijn stressbal uit mijn kluis pakken, want ik ben een beetje druk.’

‘Tuurlijk, jochie.’ Hij komt terug en ik merk inderdaad een wereld van verschil met de dag ervoor. Hij is vrolijk. Energiek. Spontaan. Sociaal. En druk. Heel druk.

Ik neem hem even apart op de gang en vraag hem of hij zijn pilletje heeft ingenomen. Zijn antwoord ging bij mij door merg en been: ‘Juf, als ik mijn pilletjes neem, dan kan ik niet meer lachen. Dan moet ik nep lachen. Op de basisschool nam ik ze soms ook niet en dan werd er altijd gezegd dat ik naar de directeur moest als ik druk was. Ik wil ze gewoon niet, want dan voel ik me niet blij.’

Ik besluit samen met hem dat we het voorlopig gaan proberen zonder de pilletjes en zie hem opleven. Met wat hulpmiddelen als een structuurkaart, een buddy, oordopjes en een strategisch plekje in de klas moeten we ver kunnen komen.

Een pilletje zorgt voor rust tijdens de les en doet vooral mij een plezier. Hem niet. Hij leert dat hij niet mag zijn zoals hij is. En dat wil ik voor geen goud op mijn geweten hebben. #adhd

LEES OOK: Dit zijn de grootste mythes over ADHD en wij rekenen met ze af!>

Dappere zet

Veel ouders van kinderen met ADHD, maar ook juffen en meesters reageren vol lof op de post en vinden het erg dapper van de docent. En wij ook! Lees hier alle reacties:

Waarom zit ADHD zo in het verdomhoekje? Het verborgen talent van kinderen met ADHD>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Het vrolijke, spontane jongetje was veranderd in een introverte robot’
Sluiten