Redactie
Redactie Body 4 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Het was er bijna: waterdichte anticonceptie voor mannen en toen ging het mis

Mannen snijden het vlees; vrouwen zorgen voor de anticonceptie. Oké, flauw, dat is lichtelijk overdreven, maar hoewel het op papier een gedeelde verantwoordelijkheid is, komt het er in de praktijk toch vaak op neer dat vrouwen voor de contraceptieve maatregelen zorgen – in welke vorm dan ook.

We zouden nu veel te voor de hand liggende grappen kunnen maken over mannen en dat eerder genoemde vlees, maar dat doen we niet. In their defense: er zijn voor mannen niet veel geschikte opties om voortplanting tegen te gaan: condooms (helaas niet altijd 100% betrouwbaar) of een sterilisatie (wellicht een tikkie drastisch). Of kiezen voor een celibatair leven, maar die mannen willen de meeste vrouwen niet per se als partner.

Onderzoek naar meer mannelijke anticonceptievormen is al decennia aan de gang. Zoals dit onderzoek, waarvan het er op lijkt dat het mogelijk de eerste mannenpil zou kunnen worden.

96% betrouwbaar… close enough!

Maar spannender nog is dit baanbrekende onderzoek waarvan de resultaten vorige week gepubliceerd werden. Maar liefst 320 mannen tussen 18-45 jaar uit de hele wereld deden mee aan een zeer experimenteel onderzoek, waarbij ze bijna een jaar lang een hormonaal anticonceptie goedje ingespoten kregen. Met een glansrijke succesratio tot gevolg – een betrouwbaarheidspercentage van maar liefst 96%. Ter vergelijking: de pil (voor vrouwen) is goed voor 99,9% betrouwbaarheid. Kortom: nog niet helemaal daar, maar nagenoeg close enough, zou je kunnen zeggen.

Ware het niet dat mannen watjes zijn

Maar… er was een maar. Het onderzoek werd niet volwaardig afgerond, maar met minder deelnemers dan waar het mee begon. Waarom? Omdat mannen watjes zijn. Althans, dat deel van de mannen (twintig stuks) die zich tussentijds uit het experiment terugtrokken. Waarom? Omdat ze last kregen van stemmingswisselingen. En sommige omdat ze paniekerig werden van de injecties, omdat ze last kregen van ‘erectiele dysfunctie’ of omdat ze last kregen van acné. Ja, dat staat er echt. Ach en wee.

Vrouwen zijn dat niet (watjes)

Terwijl vrouwen al decennia de ongewenste bijverschijnselen van anticonceptie op de koop toenemen – gewichtstoename, acne, stemmingswisselingen en andere ongemakken (vorige week bewees een Deens onderzoek zelfs een relatie tussen de pil en depressie) – droppen deze heldhaftige mannen gewoon uit het onderzoek. Waarmee een mogelijke wetenschappelijke doorbraak helaas het levenslicht (nog) niet te zien krijgt.

Kortom: wij wachten in spanning af tot dit onderzoek voortgezet wordt, ditmaal met mannen die niet zo snel uit het humeurige veld te slaan zijn. Welkom in onze wereld!

Of… gaan we toch voor de dick-click?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het was er bijna: waterdichte anticonceptie voor mannen en toen ging het mis
Sluiten