Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 8 jul 2015

‘Het web waar spinnen op zoek zijn naar kleine prooien’

Phileine richt deze week het woord tot een man die ze zag op tv. Type leuk man, totdat ze zag waarom hij in het nieuws was.

Dag meneer,

‘Wat een leuke kop’ dacht ik toen ik u op televisie voorbij zag flitsen. Een jonge vijftiger, goed haar, vriendelijke ogen. Type leuke man. Ik was druk bezig dus had geen tijd om te kijken waarom uw hoofd mijn scherm vulde. ’s Avonds kwam u opnieuw voorbij en pas toen hoorde ik hoe ziek u was. Op het eerste gezicht zou je dat helemaal niet zeggen, u zag er alles behalve ziek uit.

Als een spin op het web

Nou is pedofilie natuurlijk ook niet een ziekte die duidelijk zichtbaar is. Was het maar zo. Want dan zou die lieve moeder wel beter hebben geweten. Dan zou die lieve vader zijn foto’s wel op het feestje aan zijn vrienden hebben laten zien en niet op het web. Het web waar spinnen zoals u de hele dag op zoek zijn naar kleine prooien. Met de nadruk op klein.

Er zijn ziektes waarvan de symptomen met name voor de zieke heel erg vervelend zijn. De symptomen van uw ziekte zijn vooral en alleen maar ondraaglijk voor de mensen die ongewenst met u te maken krijgen. En die symptomen zijn levensbedreigend. Want wat voor leven gaat een kind tegemoet dat door u in de spotlights is geplaatst op een angstaanjagend toneel? Wat voor leven heeft een kind nog als het voor altijd achtervolgd wordt door de angst gebruikt te worden? Wat voor leven heeft een ouder die nietsvermoedend een prachtfoto van zijn dierbaarste bezit deelde en zich daar de rest van zijn leven schuldig over zal voelen?

Een aansteker voor een pyromaan

Mensen die zich ziek voelen gaan over het algemeen naar een dokter. Op zoek naar genezing. U voelt zich niet ziek. U bent ook niet ziek vindt u zelf. U vindt het zelfs heel normaal wat u heeft en u pleit ervoor dat mensen met uw ziekte een stem krijgen, een platform krijgen, recht op gebruik van ‘openbare’ foto’s krijgen. Gelukkig zijn er heel veel gezonde mensen die besluiten dat dat niet zo verstandig is. Het is niet zo verstandig om alcoholverslaafden in een kroeg te laten wonen. Het is niet zo slim om pyromanen een aansteker cadeau te geven en om dezelfde reden krijgt u geen stem, om diezelfde reden krijgt u geen platform en vooral om diezelfde reden krijgt u geen rechten op beelden die niet van u zijn.

Ik weet dat er wereldwijd een groot toneel is waar u en de mensen met dezelfde ziekte hun vreselijke spel spelen. Ik weet dat er landen zijn waar niet zo moeilijk wordt gedaan over uw ziekte en ik weet dat u vindt dat u handelt onder de vlag van de liefde. Maar de enige liefde in uw leven is die voor uzelf. Doen wat u gelukkig maakt, over de rug van onwetende kinderen.

Ik wens over het algemeen zieke mensen beterschap toe maar voor u maak ik een uitzondering. Ik wens u vooral symptomen toe. Voelbare pijnlijke symptomen. Zodat u voelt hoe ziek u eigenlijk bent en dan eindelijk op zoek kunt gaan naar genezing.

Phileine

Woorden doen wél pijn… Phileine schrijft een brief aan haar eigen pestende kind >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Het web waar spinnen op zoek zijn naar kleine prooien’
Sluiten