Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 1 maart 2017

Het X-plan: briljante uitweg voor als je kind in een ongewenste situatie komt

We proberen onze kinderen op elke situatie voor te bereiden en ze te behoeden voor ‘foute’ vriendjes, maar daar heb je niet altijd de regie over. Wat als je kind vrienden wordt met de grootste draak van de klas? Of opeens dingen gaat doen onder druk van anderen? Daar bedacht deze vader het geweldige X-plan voor.

Kinderen zijn nog heel ‘maakbaar’ en kunnen snel onder sociale druk komen te staan. Daardoor kunnen ze dingen gaan doen die ze eigenlijk helemaal niet zouden willen of wat niet bij ze past. Als ze zouden weigeren komt hun vriendschap of status misschien in gevaar. Júist datgene wat voor kinderen zo belangrijk is.

Simpele vraag

Voor die gevallen bedacht Bert Fulks, zelf vader en docent, een superoplossing. Elke week heeft hij gesprekken met jongeren die met een verslaving worstelen. Laatst stelde hij ze een simpele vraag: ‘Hoeveel van jullie zijn weleens in een situatie beland waarin je iets deed wat je eigenlijk helemaal niet wilde? Maar toch zei je er niks van, omdat je het gevoel had dat dat onmogelijk was.’ Alle kinderen staken hun hand op. Allemaal.

LEES OOK: Hoe leer je je kind dat het niet met vreemden mee mag gaan?

Eigen ervaring

Dat bracht Bert terug naar zijn eigen jeugd. Hij schreef erover op zijn blog. ‘Ik herinner me nog altijd de eerste keer bier drinken bij een vriend thuis. Ik vond het helemaal niks, maar het voelde alsof ik niet anders kon. En ik kon natuurlijk niet m’n ouders gaan bellen om me op te halen. Dat was not done. Ik zou hier sowieso niet eens moeten zijn.’

X-plan

Bert kreeg een geweldig idee. Hij bedacht het ‘X-plan’ waardoor kinderen zichzelf uit een situatie kunnen redden. Hij gebruikt het ook binnen zijn eigen gezin. Zo werkt het: als je kind zich niet goed voelt in een bepaalde situatie of omgeving, hoeft hij alleen maar de letter ‘X’ naar jou of je partner te sturen en jij belt hem dat er iets is en hij direct naar huis moet komen. Daardoor heeft je kind een onschuldig excuus tegenover zijn vrienden: pap of mam heeft ‘m nodig! Want als er íets is dat alle tieners gemeen hebben, zijn het wel (niet coole) ouders.

Voorwaarde

Slim idee, maar er is wel één voorwaarde volgens Bert: ‘Als we een X krijgen, niet oordelen en geen vragen stellen (zelfs als je kind heel ergens anders is dan waar hij had verteld naartoe te gaan). Vertrouwen is tweerichtingsverkeer en als wij willen dat onze kinderen dat doen, moeten we ze wel die kans geven. Als we direct gaan oordelen, zullen ze een veel grotere drempel voelen om van het X-plan gebruik te maken.

Kinderen moeten wel leren met bepaalde, niet altijd even leuke, situaties om te gaan. Maar door het X-plan hoeven ze niet over hun grenzen heen. Bovendien geeft het je als ouder de kans om zelf je kind te kunnen helpen als dat nodig is.

Dit zijn de allermoeilijkste dingen van het moederschap.

Bron en beeld: Bert Fulks

Reageer op artikel:
Het X-plan: briljante uitweg voor als je kind in een ongewenste situatie komt
Sluiten