Redactie
Redactie Erop uit 14 augustus 2015

‘Hey, ik ga bevallen, kom je ook even langs?’

Ik heb er lang over nagedacht of ik mijn moeder bij mijn bevalling wilde hebben. Uiteindelijk koos ik ervoor om het moment alleen voor mij en de vriend (en baby) te houden. Moeders stond overigens een luttele twintig minuten na het verlossende telefoontje trappelend in de gang van het ziekenhuis, maar dat terzijde.

In Amerika en Engeland is sprake van een interessante trend: ‘crowd birthing’. Letterlijk vertaald betekent dat ‘massa bevallen’ – en zo letterlijk moet je dat zo ongeveer ook nemen. De Britse website Channel Mum deed onderzoek naar het aantal personen dat aanwezig is bij een bevalling. Let wel: dat is
exclusief verplegend personeel.

Handbalteam + reservespeler

Zet je schrap, daar komt ‘ie: het gemiddeld aantal aanwezigen bij een bevalling ligt in Engeland en Amerika op acht personen. Inderdaad, acht mensen die bij je bevalling aanwezig zijn. Gelijk aan een voltallig handbalteam plus reservespeler. Dat wil overigens niet zeggen dat alle acht mensen non-stop in dezelfde ruimte zijn, maar het gaat om het aantal mensen – behorend bij het ‘gezelshap’ van de moeder/vader – dat af en aan de verloskamer in- en uit wandelt. Aan het onderzoek deden 2000 bevallende vrouwen mee. Naast de vader van de baby en de moeder van de vrouw die aan het bevallen is, is de schoonmoeder de meest populaire kandidaat om bij de bevalling aanwezig te zijn.

‘Mijn ouders, mijn vier beste vrienden (waarvan drie mannen en één vriendin), mijn zus: ze waren er ook bij alle andere hoogtepunten in m’n leven bij, dus waarom nu niet?’

‘Voor mij was mijn bevalling bij uitstek zo’n moment dat ik zoveel mogelijk steun nodig had,’ vertelt vlogger SJ op Channel Mum. Daarom wilde ik er zoveel mogelijk mensen bij hebben om mij en mijn man te steunen: mijn ouders, mijn vier beste vrienden (waarvan drie mannen en één vriendin), mijn zus: ze waren er ook bij alle andere hoogtepunten in m’n leven bij, dus waarom nu niet? Ik voelde me door hun aanwezigheid vanaf de eerste minuut gesteund’, glundert SJ. ‘Plus: al deze mensen konden vanaf de eerste minuut met onze baby bonden, waardoor ik ze in die weken erna ook om steun en hulp durfde te vragen.’

Weer een perswee, like & share?

Uitwassen zoals de familie Kardashian die gewapend met tv-ploegen het ziekenhuis bestormen zijn (hopelijk) eerder regel dan uitzondering. Maar naast het groeiende aantal toeschouwers in de kamer, is ook het groeiende publiek dat vanuit de eigen huiskamer – lees: op social media – deelgenoot is van een bevalling opmerkelijk.

Het onderzoek wijst uit dat een kwart van de vrouwen tegenwoordig hun bevalling ‘deelt’ op social media. Of dat voor, tijdens of pas na de bevalling is, dat wordt helaas niet duidelijk.

Let it go (aldus Robbie)

Denk aan Robbie Williams die vorig jaar oktober elke poep, scheet en perswee van vrouwlief Ayda met zijn (bijna 2,5 miljoen) volgers deelde. Het videodagboek dat hij gedurende haar bevalling maakte werd al met al slechts 17 miljoen keer bekeken op YouTube. And counting. Bekijk het verslag hier >

Natuurlijk is het ieders eigen keuze hoe ze een bevalling willen doen, maar van acht mensen af en aan om me heen zou ik persoonlijk behoorlijk zenuwachtig worden. Hoe deed jij dat tijdens jouw bevalling of ben je van plan dit te doen? Wie mag er bij jou in de verloskamer? Praat mee op onze Facebook.

Tot slot – belangrijk: houd je wel een plaatsje vrij voor de kapper? >

Reageer op artikel:
‘Hey, ik ga bevallen, kom je ook even langs?’
Sluiten