Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 25 augustus 2015

Hiermee help je die net bevallen vriendin pas écht

Waarschijnlijk weet je het zelf ook nog als de dag van gisteren; als je net bevallen bent (vooral van je eerste), kun je wel wat hulp gebruiken. Hoe help je die pas bevallen vriendin écht, als de eerste dagen met de kraamverzorgster voorbij zijn?

1. Kook

Als je net moeder bent, leef je zo’n beetje van uur tot uur. Als de kraamverzorgster weg is, heb je wel wat anders aan je hoofd dan plannen wat je vanavond wilt eten. Wil je echt een goede daad doen? Kook dan. Vaak. Veel. En vooruit. Maak bijvoorbeeld stamppotten en soepen (goed om aan te sterken) die je vriendin kan invriezen. Zorg ervoor dat ze minstens een week vooruit kan.

2. Help met de was (en andere dingen)

Weet jij nog hóe belachelijk veel was een pasgeboren kind geeft? Zwarte poep, gele poep, teruggegeven melk. Juist. Ontlast je vriendin dus door wat zakken was van haar over te nemen. Je hoeft er zelf nauwelijks iets voor te doen (los van was in de wasmachine proppen) en ze zal je eeuwig dankbaar zijn. Je kunt haar natuurlijk ook wat andere huishoudelijke klusjes uit handen nemen. Wat dacht je van even de badkamer dweilen, de afwasmachine uitruimen of stofzuigen? Voor jou zo gedaan, voor haar een wereld van verschil (je weet zelf vast ook nog wel dat je het fijn vond een extra schoon huis te hebben toen je baby er net was).

3. Doe ff die boodschappen…

Voor een pas bevallen vrouw is een ritje naar de supermarkt een hele onderneming en anderen wil ze soms ook niet belasten met een boodschappenlijst. Zo fijn, als iemand zelf aanbiedt even extra luiers te halen, of andere dingen die de pas-mama bijna niet meer in huis heeft, zoals koffiemelk, wc-papier…

4. En vergeet dan vooral ook je vriendin niet

Doe er dus als verrassingkadootje die doos bonbons bij waar ze zo van houdt. En misschien een bosje bloemen, zo vaak komt ze het huis namelijk nu niet uit…

Je bent al zo goed bezig, dus dan weet je ook dat je deze 16 dingen dus niet tegen een kersverse moeder moet zeggen >

5. Geef haar even wat me-time

Want dat heeft ze al een tijdje niet gehad waarschijnlijk. Bied aan ‘haar gezin even over te nemen’, hulptechnisch gezien. Houd eventuele oudere kinderen bezig en neem de baby een uurtje of wat onder je hoede. Kan ze even in haar eentje opladen, heaven knows she needs it.

6. Stel haar gerust

Weet je nog hoe onzeker jij was toen je net moeder was van je eerste? Is dit inderdaad haar eerste kind, wees dan vooral niet te zuinig met complimenten en fungeer als fulltime vraagbaak. Het is voor haar ontzettend fijn om te horen dat ze het ondanks alle twijfels (hóe doe je die romper aan, honestly?!) hartstikke goed doet.

7. Wees haar chaperonne

Eén van de eerste keren alleen buiten de deur met haar kind? Bied aan mee te gaan, het is namelijk best wel spannend. Loop rustig met haar het lijstje na met wat ze nodig heeft (is de luiertas goed gevuld?) en stel haar vooral gerust: er is niks waar jullie niet samen uitkomen straks.

Zo ziet geboorte er wereldwijd uit! >

Waar had jij veel aan toen je net was bevallen? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Hiermee help je die net bevallen vriendin pas écht
Sluiten