Redactie
Redactie Kids 10 aug 2014

Hierom moet je vroeg met seksuele voorlichting beginnen

Onderzoek heeft uitgewezen dat je kind een uiterst gezonde relatie met seks zal hebben als-ie wordt voorgelicht vóór de puberteit. Wachten tot de biologielessen op de middelbare is dus te laat.

Onderzoekers van de Georgetown Universiteit kwamen na hun onderzoek tot de conclusie dat het voorlichten van kinderen tussen de 10 en 14 jaar een gezonde relatie oplevert ten opzichte van seksualiteit. Hoe eerder je begint met voorlichten, hoe makkelijker het is. Seks staat voor jongere kinderen verder van hen af.

SRGR

Het doel? Een goede seksuele en reproductieve gezondheid en rechten systeem (SRGR) ontwikkelen. Dit houdt in dat iedereen recht heeft op aangename en veilige seks. Tevens moeten mensen zelf een beslissing kunnen maken of en wanneer ze kinderen willen krijgen. Helaas rust er in verschillende landen en culturen nog steeds een taboe op seksualiteit en geaardheid. Het is ‘vies’ of zelfs verboden. Ouderwetse en andere gedachtengangen weerhouden ons ervan om ook de mooie dingen ervan in te zien. Nederland draagt bij aan de SRGR. Zie hier hoe.

Hoe ga je thuis te werk?

1. Begin al zo vroeg mogelijk

Leg de verschillende geslachtsdelen uit en maak dit duidelijk doormiddel van een aanwijsspel. Gebruik bijvoorbeeld een pop of een knuffel. Dit kan al rond 3 jaar. Schrik niet als jonge kinderen al aan van alles lopen te trekken of te morrelen. Ze zitten in een ontdekkingsfase.

2. Vertel je kind hoe zoenen in z’n werk gaat en waarom mensen zoenen

Zo rond het zevende levensjaar kun je dieper ingaan op verliefdheid en zoenen. Kinderen weten waarschijnlijk al heel veel door alle informatie waar ze toegang tot hebben tegenwoordig. Toch is het goed als kinderen het van hun ouders horen.

3. Bereid ze voor op een menstruatie of zaadlozing

Rond het elfde levensjaar kunnen kinderen ‘geslachtsrijp’ raken. Vertel je zoon over wat een zaadlozing precies is en leg aan je dochter uit wat er gebeurt tijdens een menstruatie. Laat ze zien dat het iets moois is. Bijzonder. Vertel ze wat vruchtbaarheid inhoudt en de conceptie. Maar vergeet de anticonceptie niet (!).

4. Bespreek de seksualiteit in de media

Kinderen krijgen te pas en te onpas te maken met seksueel getinte beelden die ze opduikelen op internet. Daarbij zijn videoclips vaker nakend dan gekleed. Leg ze al op jonge leeftijd (rond hun zesde) uit, dat deze beelden weinig te maken hebben met de realiteit. Doe dit natuurlijk wel op het niveau, waarin je kind zich op dat moment bevindt.

5. Leer je kind ‘nee’ te zeggen

Zo kan hij of zij later makkelijker haar grenzen aangeven. Ook op seksueel gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hierom moet je vroeg met seksuele voorlichting beginnen
Sluiten