Redactie
Redactie Kids 6 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind zo schattig dat je ‘m in zijn wangetjes wil bijten

Soms kijk je naar kind en dan denk je ‘Aaah ik wil jou opeten!’. Niet letterlijk natuurlijk, maar gewoon een hap uit z’n wang nemen. Of z’n oor. Of gewoon even in dat mollige gezicht knijpen. Is niet gek hoor, het heeft zelfs een naam.

Cute aggression, oftewel, een onderwerp (baby/kitten/puppy) met zo’n belachelijk hoog knuffelgehalte, dat ervoor zorgt dat we in iets willen knijpen of bijten. Deze reactie is een tool die we onbewust inzetten om onze emoties onder controle te houden. Zo blijkt uit een onderzoek van de Yale University. Onderzoeksleider Oriana Aragon voegt hieraan toe: ‘We houden onze emoties onder controle op verschillende manieren. Soms onderdrukken we onze emoties of nemen we afstand van een aangelegenheid die deze emotie veroorzaakt. Allemaal reacties die het tegenovergestelde doen van wat we daadwerkelijk voelen.’ Denk ook eens aan tranen van vreugde; een negatieve reactie op een positieve ervaring. Met dit in ons achterhoofd kunnen we concluderen dat we daarom letterlijk in de wang van onze kinderen willen bijten.

Tegenpolen

Best wel gek dat we, als we een schaterende baby zien, in zijn of haar buik willen porren. Of dat we even in de lekkere spekarmen willen knijpen. Toch vreemd, want we willen ze natuurlijk niet echt pijn doen. Waar komt dit dan vandaan? In het onderzoek wordt dit dimorphous expressions genoemd: twee emoties die als tegenpolen dienen en die dezelfde origine hebben. In het geval van het onderzoek werd duidelijk dat deelnemers een positieve emotie ontwikkelden bij het zien van de baby (ze wilden zorg dragen voor de kleine en hem beschermen). Deze emotie wordt vervolgens in balans gehouden met een negatieve variant: knijpen, porren of bijten.

Alles met mate

Eerder onderzoek toonde al aan dat deelnemers, bij het zien van een reeks schattige foto’s, hun positieve emotie balanceerden met ‘negatieve’ uitspraken: ‘Ah, ik wil ‘m echt opeten!’ Ook kregen ze tijdens de slideshow bubbeltjesplastic in hun handen gedrukt, waarna ze bij cuteness overload meer bolletjes indrukten, dan wanneer het om neutrale foto’s ging. Hoe we onze emoties onder controle houden heeft invloed op onze mentale en fysieke gezondheid, de kwaliteit van relaties die we onderhouden en zelfs op ons werk en de mensen die daar bij komen kijken. Een hapje uit je kind willen nemen, is dus hartstikke gezond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is jouw kind zo schattig dat je ‘m in zijn wangetjes wil bijten
Sluiten