Redactie
Redactie Partnerbijdrage 3 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoera, een meisje! Maar waar moet ze straks eigenlijk slapen?

Wat leuk, je bent moeder geworden! De eerste tijd is het dan natuurlijk vooral genieten, visite ontvangen en heel veel knuffelen. Maar wellicht loop je ook tegen wat praktische probleempjes aan. Het huis is misschien toch een tikkie aan de kleine kant. Wat te doen? Het laten taxeren kan een goede stap zijn.

Deze situatie doet zich heel vaak voor. Een verandering van de gezinssamenstelling betekent regelmatig dat het huis niet meer voldoet aan de nieuwe situatie.

Geen hogere maandlasten, wel een groter huis

In dit soort gevallen is het handig om een NVM-taxateur in te schakelen om de waarde van je huidige woning te laten bepalen. Een taxateur kan nog wel eens voor een bijzonder kraamcadeau zorgen. Want er bestaat een kans dat je woning meer waard is geworden dan het bedrag waarvoor je het ooit hebt aangekocht. Dan is er sprake van overwaarde en dat bedrag, het verschil tussen de schuld die nog openstaat bij de bank en de opbrengst van de woning, zou je kunnen gebruiken om een groter huis te kopen. Zeker als je je huis al wat jaartjes geleden hebt gekocht, kun je verrast worden door de waarde die het nu heeft.

Wat is je woning eigenlijk waard?

Het kan ook zo zijn dat je toch in je eigen huis wil blijven wonen. Maar ja, je had al geconstateerd dat je door de komst van de kleine toch wel wat meer ruimte nodig hebt. Ook dan kan het bepalen van de waarde van je woning door een NVM-taxateur uitkomst bieden. Het is namelijk in sommige gevallen mogelijk om verbouwingskosten mee te laten financieren in de hypotheek. Dan betaal je niet in één keer heel veel geld, maar wordt het bedrag, of een groot deel daarvan, uitgesmeerd over een langere periode wat je merkt in lagere maandlasten. Voor veel mensen is dat nog wel op te brengen omdat het dan om een relatief klein bedrag gaat.

Een taxateur moet daarvoor wel berekenen of de woning na de verbouwing daadwerkelijk meer waard zal zijn. Bijvoorbeeld: Jij hebt een hypotheek en wil graag een dakkapel laten bouwen. De taxateur bepaalt vervolgens of de dakkapel die je laat maken je woning zeker weten meer waard maakt. Als dat het geval is, zou het mogelijk kunnen zijn om je hypotheek te verhogen. Dat extra geld kun je dan gebruiken voor de verbouwing. De maandelijkse kosten hoeven niet veel hoger te worden, maar ondertussen heb je dus wel een groter huis! Het begint bij het nauwkeurig laten bepalen van de waarde van je woning voor en na verbouwing.

Zelfs lagere maandlasten

Wat óók nog zou kunnen, is dat de taxateur bepaalt dat je overwaarde hebt. Dan kun je bij de hypotheekverstrekker vragen om de rente te verlagen om zodoende je maandlasten omlaag te krijgen. De geldverstrekker is daartoe in sommige gevallen bereid omdat hij – door de waardestijging van het huis – minder risico loopt de restschuld niet wordt afbetaald bij een gedwongen verkoop van de woning. dat bij een gedwongen verkoop van de woning de restschuld niet wordt afbetaald. Zo blijven jullie fijn op dezelfde plek wonen maar heb je lagere maandlasten. Dit kun je vast goed gebruiken, want een kleintje kost over het algemeen een hoop geld.

Kortom, naast alle visite die je toch al krijgt, zou het bezoekje van de NVM-taxateur weleens veel kunnen betekenen in je woongeluk.

Wie meer wil weten over het laten taxeren van zijn of haar woning, kan hier terecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met NVM

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoera, een meisje! Maar waar moet ze straks eigenlijk slapen?
Sluiten