Redactie
Redactie Eten 20 nov 2017

High tea is uit, high gin is in

Altijd een leuk idee voor de verjaardag van je moeder of oma, evenals een beproefd recept voor babyshowers: de high tea. Al een tijdje heeft de van oorsprong Britse traditie echter een geduchte concurrent: de high gin.

Move over high tea, de high gin is er

Toegegeven dat de doelgroep van de twee misschien niet altijd dezelfde is, want babyshowers en alcohol drinken gaan doorgaans niet heel lekker samen. Ook een gezelschap met daarin de nodige 70-plussers prefereert wellicht thee boven Bombay Sapphire. Maar voor elke andere feestelijke viering wint de high gin snel aan populariteit. Niet verwonderlijk, want waar twintig jaar geleden iedereen nog blij werd van passoa-jus, baco’s en apfelkorn (die goede oude tijd), is al enkele jaren één drankje mateloos populair onder jong en oud(er): gin-and-tonic. Kort gezegd: G&T.

Slim businessplan

Je hoeft geen gekwalificeerde marketeer te zijn om te weten dat daar handel in zit. En dus begonnen verschillende horeca-ondernemers al een jaar of twee geleden met het aanbieden van high gins. De eerste tijd gebeurde dit nog vooral in cocktailbars en proeflokalen in de grotere steden.

Gin is niet goedkoop (en een high gin dus helaas ook niet)

Inmiddels kun je al bij een flink aantal cafés en bars in Nederland terecht voor de high gin. Prijzen variëren van grofweg tussen 30 en 40 euro per persoon, maar het concept is op de meeste plekken zo ongeveer gelijk. Te proeven zijn een aantal (meestal 3 à 4) verschillende soorten gin, gecombineerd met verschillende soorten tonics en, hoera, een keur aan snacks en borrelhappen om het geheel goed af te maken.

Leuk weetje (twee zelfs)

Een goede G&T bevat ongeveer 1,5-2 keer zoveel tonic als gin, hoewel er vast mensen zijn die er liever wat meer gin in zouden zien (want: duur). Oorspronkelijk is het recept voor gin gebaseerd op dat van jenever, en werd in de 17de eeuw door Willem van Oranje actief aan de (Britse) man gebracht.

Reageer op artikel:
High tea is uit, high gin is in
Sluiten