Eva Dusch
Eva Dusch Kids 12 mei 2016

Ho wacht, dus lichtgevende kinderschoenen zouden gevaarlijk zijn?

Je kent ze wel: van die schoenen op wieltjes en waarvan de zolen licht geven bij beweging. De zogenoemde hoverkicks. Spectaculair zijn ze zeker. Maar na een plots ontstane brand in een Amerikaanse gezinsauto wordt er hevig getwijfeld aan de veiligheid van de schoen.

Zodra je kind loopt, rent of springt beginnen de schoenzolen licht te geven. En als ze geluk hebben zitten er ook nog wieltjes onder waardoor je kinderen nog soepeler bewegen dan Michael Jackson in zijn hoogtij dagen. Hiermee maken ze sowieso de blits op school. Logisch dat ze al weken zeuren om zo’n paar. Maar nu wordt er hevig getwijfeld aan de veiligheid van de schoen, nadat ze zijn aangewezen als mogelijk veroorzaker van het in brand vliegen van een gezinsauto.

Batterijen

De Texaanse familie ontdekte rook vanuit hun auto en hadden vervolgens meteen de brandweer gebeld. Hoewel nog niks is bevestigd wordt de mogelijke oorzaak neergelegd bij een paar gloednieuwe LED lichtgevende schoenen van hun kind. De schoenen bleken te lopen op lithiumbatterijen, waarvan bekend is dat ze kortsluiting kunnen maken en licht ontvlambaar zijn. Al in de jaren ’90, toen de schoenen voor het eerst op de markt verschenen, schreef The New York Times dat de schoenen licht geven dankzij deze batterijen. Maar, zo luidde het argument, kinderen zouden de schoenen allang ontgroeid zijn voordat de batterij eventueel schadelijk zou kunnen zijn.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat dit soort schoenen in opspraak raken. Vorig jaar zomer waren de zogenoemde Heelys, schoenen met wieltjes in de hak waarop kinderen kunnen rollen, de grote boosdoener. Vooral scholen waren niet blij, gezien incidenten waarin kinderen letterlijk van de trap rolden. Met de nodige gevolgen van dien. En in Dubai zouden dit jaar 17 mensen in het ziekenhuis zijn beland na het krijgen van een elektrische shock bij het dragen van de lichtgevende schoenen.

Vooralsnog lijkt het een storm in een glas water en pleiten we voor onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. We houden je uiteraard op de hoogte van eventueel nieuwe berichtgeving hierover.

Het blijft niet allen bij schoenen. Dit is het gevaarlijkste kinderspeelgoed dat ooit verkocht werd>

Reageer op artikel:
Ho wacht, dus lichtgevende kinderschoenen zouden gevaarlijk zijn?
Sluiten