Mind 23 jul 2016 Eva Dusch

Ho, wacht even. Ben jij eigenlijk niet een ambivert?

Wij mensen plakken graag labels. En dat maakt ons dankzij vele psychologische studies dat we ofwel een introvert ofwel een extrovert zijn. Maar daar tussenin zit blijkbaar nog een categorie: de ambivert.

Ik heb mezelf altijd als introvert beschouwd. Ik houd ervan om alleen te zijn, mijn eigen ding te doen en soms loop ik op straat snel door om even geen gedag te hoeven zeggen tegen die bekende. Mijn favoriete bezigheid is het stilletjes observeren van mensen of ik loop uren met mijn koptelefoon op en afgesloten van mensen en geluiden door de stad. Mán, wat kan dat fijn zijn! Maar tegelijkertijd knoop ik ook snel een praatje aan met iedereen, ga graag de hort op met vrienden, kan belachelijk enthousiast zijn over dingen of mensen en ga gerust alleen naar een feestje om vervolgens maar te zien wie ik tegenkom. Dus tja, wat ben ik dan eigenlijk?

Ambivert
Bron: Giphy

Nieuw etiket

Een ambivert! Beter bekend als het ‘verloren persoonlijkheidstype’. Je hebt zowel introverte als extraverte eigenschappen, maar geen van beide overheersen. Je zit ergens in het midden van het spectrum en die positie verschuift ook weleens. Bijvoorbeeld: je bent heel sociaal en kan bij vlagen heel uitgelaten zijn, maar er zijn ook genoeg momenten waarop je helemaal niet in het middelpunt van de belangstelling wil staan.

Hoewel het velen nog onbekend in de oren zal klinken, de term ambivert is niet geheel nieuw. Carl Jung, een van de grondleggers van de moderne psychologie, was een van de eersten die begon over persoonlijkheidstypen en de termen ‘introvert’ en ‘extrovert’ introduceerde. Maar hij vermeldde er wel nadrukkelijk bij dat niemand helemaal onder één categorie valt en er een ‘grote middengroep is die niet geschaard kan worden onder de uitersten van de introvert-extravert-schaal’. De officiele term kwam echter pas in 1947 bovendrijven, dankzij de beroemde psycholoog Hans Eysenck. En die groep blijkt veel groter dan gedacht (de schatting ligt op 38% van de mensen).

Ambivert
Bron: Giphy

En dat is goed nieuws…

Want hoewel het klinkt als een gespleten persoonlijkheid, ambiverten blijken bijzonder succesvol en invloedrijk te zijn. Denk je dat alleen extraverte personen goed zijn in verkooppraatjes en leiding geven? Niet dus, zo blijkt uit onderzoek. Als ambivert heb je heb the best of both worlds want je kan goed laveren tussen beide groepen. En dat kan je op vele fronten heel voordelig uitkomen.

Innerlijke strijd

Maar niet altijd. Het nadeel is tegelijkertijd dat je soms niet weet hoe te reageren. Je reageert niet als een typische extravert, maar ook niet als een typische introvert. Daardoor weet je het soms even niet meer en ben je in strijd met jezelf of houd je te veel rekening met wat anderen van je vinden. Ambiverten vertrouwen vooral op hun energielevel en humeur om te beslissen wat ze gaan doen, maar dit maakt ook dat het soms even duurt voordat ze een knoop doorhakken. Schiet ze dus soms te hulp of geef ze juist even de ruimte.

Tot welke groep behoor jij? Praat mee op Facebook!

Over types gesproken: Mensen die andere mensen op taalfouten wijzen zijn nare mensen>

Reageer op artikel:
Ho, wacht even. Ben jij eigenlijk niet een ambivert?
Sluiten