Redactie
Redactie Kids 22 februari 2015

Hoe ga je om met het feit dat je kind liegt?

We zijn vaak geneigd om onze kinderen te straffen als ze iets fout hebben gedaan, maar wel toegeven dat ze fout zitten. Alleen wat is belangrijker? Dat ze een fout maken en eerlijk zijn, of jokkebrokken?

Ieder kind liegt of jokt wel eens. Dat hoort bij het kind zijn en wellicht dat je zelf ook weleens een leugen om bestwil hebt verteld (lees hier trouwens waarom dat niet goed is!). Misschien dat er consequenties zitten verbonden aan het feit dat ze iets hebben gedaan wat niet mag, dat is prima. Maar als je zegt dat je het fijn vindt dat je kind eerlijk is geweest, dan heeft je kind er in ieder geval besef van. Alles beter dan dat je kind liegt. Want liegen, daar prik je snel doorheen. En voorkomen is beter dan genezen, dus laten we zorgen dat onze kinderen eerlijk durven te zijn.

Liegen vs. jokken

Laten we eerst even onderscheid maken tussen jokken en liegen. Bij jongere kinderen spreken we over ‘jokken’. Want, peuters/kleuters zijn nog niet in staat de waarheid te herkennen en te verdraaien. ‘Papa is de sterkste van de wereld’, is eigenlijk ook een leugen, maar dat zeggen jonge kinderen omdat ouders tot ongeveer 4 jaar hun geweten en voorbeeld zijn. Als het gedrag bewust wordt, dan spreken we van liegen.

1. Laat je kind op zijn/haar gemak voelen

Dus word niet boos of treed niet te streng op. Als dit wel het geval is, zal je kind waarschijnlijk zijn toevlucht zoeken in een leugen.

2. Pak niet gelijk de leugen aan of strooi met straffen

Wanneer je gelijk een riedel geeft over het feit dat je kind een bal van z’n buurjongen heeft gestolen, raakt-ie in paniek en wordt-ie aangespoord om te liegen. Waarom? Om zich te beschermen tegen straffen die in het vizier liggen. Praat eerst over het feit dat de bal gestolen is en dat de buurjongen denkt dat jouw kind het heeft gedaan, daarna praat je over de leugen. Het is belangrijk om je kind aan te horen en te luisteren. Een kind mág fouten maken en benadruk dan ook dat de waarheid vertellen alleen maar goed is.

3. Laat je kind niet in de val lopen

Door te vragen of jouw kind iets fout heeft gedaan, schiet-ie in de verdediging en ontstaat er een leugen. Dit komt omdat je kind het een ongemakkelijke situatie vindt en hier zo snel mogelijk uit wil komen. Met een leugen ben je er zo vanaf, denkt het kind.

4. Maak duidelijk dat het een goed gevoel geeft als je niet liegt

Zeg dingen als ‘Mama vindt het erg fijn als je eerlijk bent’ of ‘Je voelt je echt veel beter als je eerlijk zegt wat er is gebeurd’.

5. Wees zelf ook eerlijk

Zeggen dat ontsmettingsmiddel op een schaafwond niet prikt, is niet handig, want nu ben je zelf aan het liegen. Geef het goede voorbeeld. Blijf daarnaast je kind vertrouwen. Een keertje liegen is niet zo erg, dat is geen reden voor wantrouwen. Eerlijkheid en vertrouwen zijn onafscheidelijk, want als je eerlijk bent word je vertrouwd en andersom.

Deze video moet je even zien! Een meisje vraagt haar vader om een levensgrote Elsa-pop te stelen.

Reageer op artikel:
Hoe ga je om met het feit dat je kind liegt?
Sluiten