Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 23 nov 2014

Hoe goed klik jij met je kind?

Ooit geweten dat er zoiets bestaat als een ‘Goodness of Fit’ met je kind(eren)? Een goeie klik is dé sleutel tot een fijne relatie en een zelfverzekerd kind.

De manier waarop je als ouder klikt met je kind, wordt ook wel ‘Goodness of Fit’ genoemd. Past het temparent van jou en je kind goed bij elkaar of moeten jullie elkaar beter ‘leren begrijpen?’ En hoe kun je de fit in huis optimaal aanpassen aan het karakter van je kind?

Zelfde humor

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: Zoon 1 heeft behoefte aan regelmaat. Als hij ‘s ochtends niet meteen uit bed te eten krijgt wordt hij chagrijnig. Mijn laissez-faire manier van doen hierin werkt negatief op hem in en geeft hem een verkeerde start van de dag. Daarentegen is ons soort humor precies hetzelfde en we hoeven elkaar maar aan te kijken en we liggen plat van het lachen. Naast de ‘Goodness of Fit’ tussen twee mensen is het ook belangrijk de omgeving, de thuissituatie dus, af te stemmen op het temperament van je kind.

Natuurlijke fit

Ouders die de moeite nemen om de persoonlijkheid en het temperament van hun kind goed te doorgronden en daar actief en positief mee om te gaan, creëren de beste fit in en om huis. Zo had ik vroeger met mijn eigen vader een natuurlijke fit. We vonden elkaar in actieve sporten als hockey en surfen en deelden dezelfde ironische humor. Mijn broer en moeder, beide introverter, vermaakten zich beter in huis in hun eigen warme cocon en uitten zich creatief.

Langzame opstarter

Onderzoekers uit de jaren ’50 kwamen tot de conclusie dat er drie soorten kinderen zijn: 1) makkelijk 2) moeilijk 3) langzame opstarter. Daarbij werden er negen variabelen gedefinieerd die gedrag en gewoontes weergeven. Denk aan: humeur, concentratiespanne, eetpatroon, slaapritme, mate van actief zijn, enzovoort. Als ouders goed kijken naar hun kind, hun verwachtingen en gedrag aanpassen aan de natuurlijke capaciteiten en gedragingen van het kind, creër je een goeie fit.

Geen schuldgevoel

Binnen een gezin met meer kinderen is het dus onontkoombaar dat je met de één een betere fit hebt dan met de ander. Daar hoef je je dus ook niet schuldig over te voelen. Door te beseffen dat het een gegeven is kun je eraan werken.

Het boek uit 1999 van de onderzoekers Alexander Thomas en Stella Chess blijft na jaren nog overeind. Wie echt meer wil weten kan het boek Goodness of Fit hier aanschaffen.

Reageer op artikel:
Hoe goed klik jij met je kind?
Sluiten