Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 22 sep 2016

Hoe groter het hoofd, hoe slimmer de baby

Grootte doet er wel degelijk toe! Althans, als we moeten inschatten hoe succesvol een kind later zal worden in het leven. Uit recent onderzoek blijkt: hoe groter het hoofd, hoe groter de kans op succes in de toekomst.

Volgens het onderzoek, dat geleid werd door de Engelse Biobank, ontdekten onderzoekers deze uitkomst terwijl ze op zoek waren naar de link tussen IQ, genen en gezondheid. Het onderzoek vond plaats onder meer dan 500k mensen die tussen de 37 en 73 jaar oud waren. De onderzoekers namen bij deze mensen tussen 2006 en 2010 fysieke testen, bloed-, urine- en speekselmonsters af.

LEES OOK: Hoe langer baby’s borstvoeding krijgen, hoe slimmer?

Hoger scoorden

Terwijl ze alle gegevens van 100k Britten analyseerden, ontdekten de onderzoekers dat degenen die als baby een groter dan gemiddelde hoofdomtrek hadden (34,29 – 35,56 cm), meer kans hadden om ooit een diploma te behalen en dat zij hoger scoorden op het redeneervermogen, met name als het ging om tekst- en cijfers. Deze resultaten laten een connectie zien tussen de grootte van je hersenen, cognitieve vaardigheden en opleidingsniveau, aldus het onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

[source id=”attachment_118407″ align=”none”][/source]

Andere factoren

Natuurlijk helpen genen, opvoeding, opleidingsniveau, het globale klimaat en andere factoren ook met het beïnvloeden van het intellectuele niveau van een kind. Maar dankzij dit onderzoek kunnen de wetenschappers voortbouwen op resultaten uit het verleden rondom dit onderwerp. Dus wie weet wat ze nog meer ontdekken over de intelligentie van onze nazaten.

LEES OOK: 8 redenen waarom baby’s veel slimmer zijn dan jij denkt

Sjorren om hoofdjes

Ik baal nu dat ik dit soort details (de hoofdomtrek van je kind als baby) nooit onthoud, maar volgens mij hadden mijn beide zoontjes als baby’s een vrij gemiddeld hoofd, qua grootte. Daar staat tegenover dat ik redelijk vaak met rompertjes en shirtjes heb staan sjorren, omdat ik ze anders met geen mogelijkheid over hun hoofdjes heen kreeg. Komt dat nou doordat de kledingfabrikant die te kleine openingen (voor hoofden an sich) maakt? Of hadden ze misschien toch een groter hoofd dan gemiddeld? Stiekem hoop ik het van harte.

Had jouw kind als baby een groter dan gemiddeld hoofd? Blij mee? Deel het hier.

Valt het wel mee met het hoofd van je baby? Nou, dan geef je je kind vanaf nu toch gewoon regelmatig een stukje chocolade? Wetenschappers zeggen dat je er slimmer van wordt!

Reageer op artikel:
Hoe groter het hoofd, hoe slimmer de baby
Sluiten