Redactie
Redactie Body 18 okt 2016
Leestijd: 5 minuten

Hoe help je kinderen een gezond gewicht te krijgen (en te houden)?

Vorige week waren we op de redactie nogal gechoqueerd van het bericht dat in Engeland maar liefst 40 procent van de kinderen zichzelf te dik vindt. Los van de – terechte –kanttekening dat een Brits onderzoek niet integraal gekopieerd kan worden naar Nederlandse maatstaven, kunnen we toch objectief met z’n allen vaststellen dat de maatschappij anno 2016 voor meisjes en vrouwen een ietwat ongezonde focus heeft op ideaalbeelden.

Volgens mij is het een herkenbaar verhaal voor elke ouder: we willen liever niet dat onze kinderen (te) dik worden. Niet omdat dat ‘lelijk’ is, maar omdat de realiteit is dat kinderen die iets voller zijn helaas ook vaker het mikpunt van pesterijen zijn. Het is de angst van elke ouder: dat je kind gepest wordt. En ja, natuurlijk willen we het ook omdat te dik zijn simpelweg minder gezond is.

Maar we willen vooral ook niet te spastisch doen en je kind het idee dat het nooit mag snoepen of patatjes eten, want dat is ook geen goed signaal. En dus is het balanceren tussen normaal omgaan met eten en dus óók af en toe lekker snoepen, maar ook opletten en subtiel ingrijpen als je denkt dat je kind wat aan de volle kant begint te raken.

Onlangs verscheen een interessant artikel op Parents Latino Magazine, waarin enkele Zuid-Amerikaanse dokters en psychologen hun visie geven op hoe je als ouders een positieve rol kunt spelen in dit proces. Niet verwonderlijk dat het juist op die website verscheen, want de stijging in het aantal obese Latino-kinderen in de Verenigde Staten is enorm – maar liefst 39 procent van hen kampt met overgewicht, waarvan bijna de helft zelfs obees te noemen is.

Behalve mogelijk slachtoffer worden van pesterijen, is er ook het verhoogde risico op diabetes dat meespeelt. En helaas leert de realiteit ons ook dat kinderen met overgewicht ook opgroeien tot volwassenen met overgewicht. Kortom: (subtiel) aanpakken!

DNA is slechts een deel van het verhaal

Genetische aanleg is zeker een factor, maar lang niet de meest doorslaggevende. De omgeving is veel belangrijker, meent het artikel. ‘In welke omgeving kinderen opgroeien en hoe ze leven. En daar kun je als ouders wel degelijk een rol in spelen,’ aldus een van de geïnterviewde dokters.

Wat kun je doen?

1. Houd het gewicht van je kind in de gaten.

Het klinkt als een open deur, maar niet elke moeder kijkt objectief naar (het gewicht) van haar eigen kind, zeker niet als ze zelf misschien ook wat aan de zware kant is. En al helemaal als je bedenkt dat we baby’s over het algemeen graag zo chubby mogelijk zien. Bewustzijn en realiteitszin is het begin.

2. Snoepen is niet iets van alledag

Ik kom uit een alleen-in-het-weekend-witbrood-gezin, en snoepjes waren er alleen bij speciale gelegenheden én als mama zei dat het mocht. Tuurlijk, dat kon ook een avondje film kijken met het gezin op de bank zijn, maar de snoeppot en zakken chips werden simpelweg niet elke dag op tafel gezet. Kinderen danken hun overgewicht meestal niet aan reguliere maaltijden (ontbijt, lunch en diner), maar vooral aan de tussentijdse snacks en frisdranken. Zeker als je kind gevoelig is voor zoetigheid is het soms de enige, bikkelharde manier: ‘nee, vandaag niet’.

3. Wees creatief met snacks

Bekijk bijvoorbeeld deze suggesties voor gezonde snack hacks. De eerste keer kijken ze je misschien een tikkeltje raar aan, maar het went snel: watermeloen-frietjes zijn namelijk echt heel lekker.

4. Maak eten geen beloning

‘Als je je huiswerk maakt, mag je daarna een zakje chips’. Of: ‘Als je je goed gedraagt bij tante Trees, eten we vanavond pizza’. Niet. Doen. Eten moet nooit een beloning voor goed gedrag zijn, dat is een fundament verkeerd signaal.

5. Een bord hoeft niet per se leeg

Even een taaldingetje: het is ‘eet je bord leeg’ ipv ‘eet je bord op’ – maar dat terzijde. Persoonlijk ben ik geen voorstander van kinderen sommeren dat ze hun bord per se leeg moeten eten: als ze zelf (kunnen) aangeven wanneer ze genoeg gehad hebben, is dat mijns inziens veel beter.

6. Kleinere porties opscheppen (of kleinere borden)

Voortbordurend op het vorige punt: het kan een idee zijn om iets minder op te scheppen. Nee, natuurlijk betekent dat niet dat je je kind honger laat lijden, maar soms is de situatie dat kinderen (volwassenen ook, trouwens) dooreten omdat het nou eenmaal op hun bord ligt, terwijl ze eigenlijk al genoeg gehad hebben.

7. Laat kinderen helpen in de keuken

Of in ieder geval: meehelpen. Laat ze aardappelen wassen, cherry tomaten in de sla draperen, of iets anders waardoor ze zich niet kunnen snijden maar waardoor ze wel onderdeel van het ‘kookproces’ zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen die met hun ouders koken vaker een interesse voor gezond en veelzijdig eten ontwikkelen.

8. Pas je boodschappenlijst aan

Immers, wat niet in de kast staat, kan ook niet (op)gegeten worden. Dus misschien volgende keer het schap met de zakken chips en koekjes even mijden. Ga liever voor iets anders – gezonders – bijvoorbeeld voor die leuke snacks die we hierboven opperden.

9. Lekker samen bewegen

Als je kinderen niet al op een sport zitten, dan is dat sowieso een goed idee. Los van de beweging is een sportclub namelijk ook een leuke sociale gelegenheid. Maar het moet gezegd, de beweging is (meer dan) mooi meegenomen. Daar houdt het echter niet op: je kunt ook op een zondagmiddag met z’n allen een leuke, lange fietstocht maken, naar school te wandelen in plaats van met de auto te gaan (mits haalbaar).

1

0. Limiteer tijd voor tablets en de tv

Maak dat jezelf en de kinderen gemakkelijk(er) door voor te stellen om samen naar de supermarkt te wandelen voor een kleine boodschap (desnoods bedenk je er eentje), of buiten te voetballen (papa, dus), etc.

11. Geef het goede voorbeeld

Want uiteindelijk ben jij wat ze zien, en daarmee een belangrijk rolmodel. Want als mama elke avond op de bank een pak bastognekoeken wegstauwt, geef je daar wel een bepaald voorbeeld mee, zeg maar. Verstandiger: pak die bastognekoeken er pas bij als ze slapen.

12. Zeg nooit tegen je kind dat ‘ie te dik wordt (of woorden van dergelijke strekking)

Weinig dingen zijn funester voor zijn of haar zelfvertrouwen dan dat. Liever volg je bovenstaande elf tips, dan hoeft het zo ver ook niet te komen.

Nu we het er toch over hebben: dit zijn 15 superleuke dingen om samen met je kinderen te doen.

Bron hoofdfoto: Pinterest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe help je kinderen een gezond gewicht te krijgen (en te houden)?
Sluiten