Redactie
Redactie Kids 6 apr 2016

Hoe hou je je kinderen veilig op een drukke plek?

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het was een snikhete dag op het strand van Zandvoort, pak ‘m beet 1985. Ik, een schriele kleuter van vijf jaar en twee turven hoog, bevond mezelf ontroostbaar in de armen van een grote meneer met een oranje shirt aan. Het klassieke verhaal: actieve kleuter verdwaalt hopeloos in de mensenmassa en weet van gekheid niet meer waar ze haar moeder voor het laatst zag.

In mijn beleving duurde het uren voordat mijn moeder me bij het hokje van de strandwacht kwam ophalen. Ik kan me niet herinneren dat ik me in die tijd ooit zo ellendig gevoeld heb.

Als het straks zomer wordt, zijn het strand, speeltuinen, pretparken en het zwembad favoriete plekken. Niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van het land. Met andere woorden: het is er vaak druk. Héél druk.

Elkaar kwijtraken is zowel voor kinderen als voor de ouders – op z’n zachtst gezegd – geen prettige ervaring. Het woord ‘traumatisch’ gebruiken gaat misschien wat ver, maar het feit dat ik me dit voorval van ruim dertig jaar geleden nog zo goed kan herinneren, zegt wel iets.

Voorkomen is beter dan genezen. En dus is het verstandig met je kinderen te praten vóórdat het zover is.

[STAP stap=”1″]

Geef duidelijk geografische grenzen aan

Laat ze zien tot waar ze mogen gaan. Variërend van ‘je moet altijd mama’s of papa’s hand vasthouden’ (vooral bij kleine kinderen) tot het meer gangbare ‘tot waar ik jou kan zien en jij mij’). Tot het eind van het grasveld, tot bij die lantaarnpaal, tot bij de ballenbak, niet van de stoep af, etc. Het hangt uiteraard af van de plek, de kindvriendelijkheid, het tijdstip en je eigen inschattingsvermogen, maar het is belangrijk vóórdat je de kinderen ‘loslaat’ op de plek, dat ze weten waar hun geografische vrijheid ophoudt.

[STAP stap=”2″]

Vertel ze hoe je heet

Als je kind toch mocht verdwalen, helpt het niet echt als hij aan de mevrouw of meneer die hem probeert te helpen, niet veel verder komt dan dat hij ‘zijn mama’ kwijt is. ‘Mama Jenny’ maakt de zoektocht al een stuk soepeler, en met ‘Mama Jenny de Boer’ kun je nóg eens tien minuten van de klok afhalen.

[STAP stap=”3″]

Vertel ze hoe zij heten

Want dat stond ik daar wel mooi op te dreunen tegen die strandwacht: ‘Ik ben Inge Abraham, ik woon in de Straat van Messina in Amstelveen en mijn telefoonnummer is zo-en-zo. Jammer dat dit nog in het pré-mobiele tijdperk was. Het is handig als je kinderen naast hun voornaam ook hun achternaam kennen, evenals de voornamen van papa en mama. Als ze oud genoeg zijn: laat ze jouw telefoonnummer uit hun hoofd leren.

[STAP stap=”4″]

Lukt niet? Schrijf het op een papiertje

En stop het in de broekzak van je kind. Mama van Bram – Jenny de Boer: 06-47192831. Iets radicaler: schrijft het met een dikke stift op z’n arm.

[STAP stap=”5″]

Freeze

Leg je kind uit dat, mocht hij verdwalen, hij vooral op één plek moet blijven omdat het alleen maar lastiger wordt hem te vinden als hij zich verplaatst. Dat kan op het moment suprême nog lastig zijn, want een kind in paniek zal die logica hoogstwaarschijnlijk glad vergeten.

[STAP stap=”6″]

‘Naar wie ga je toe?’

Het is belangrijk je kind zo goed mogelijk duidelijk te maken naar wie hij toe moet gaan als hij verdwaald is. Want er lopen in de wereld helaas ook mensen rond die niet per se voornemens zijn om verdwaalde kindjes meteen terug te brengen naar hun ouders, hoe treurig ook. Iemand die werkt in de speeltuin/zwembad/pretpark/winkel waar je elkaar kwijtraakt is een goed en herkenbaar go-to-person, maar ook een moeder met kinderen is vaak een goede om aan te spreken. Je kunt dit oefenen door tijdens een willekeurige middag boodschappen doen of spelen in het park je kind te vragen om ‘goede hulppersonen’ aan te wijzen.

[STAP stap=”7″]

Blijven we zelf ook opletten?

Want je kunt je kinderen van A tot Z stappenplannen uitleggen en hele telefoongidsen op hun lijf schilderen, maar minstens zo belangrijk is dat je zelf blijft opletten. Verdeel dat eventueel onderling tussen papa en mama, maar zorg dat er altijd één van de twee in de gaten houdt waar de kinderen dartelen en dat het goed met ze gaat.

Laat die zomer maar komen!

Mist er iets in dit rijtje? Reageer op onze Facebook.

Over veiligheid gesproken: Dit zijn 9 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij water >

Reageer op artikel:
Hoe hou je je kinderen veilig op een drukke plek?
Sluiten