Anne Broekman
Anne Broekman Erop uit 12 mei 2016

Hoe irritant: mansplaining, mannen die jou niet laten uitspreken…

Ongetwijfeld heb je het zelf ook weleens meegemaakt: je bent net je punt aan het maken, en je wordt onderbroken of niet serieus genomen – jawel, door een man. ‘Mansplaining’ wordt dit genoemd, en Amerika is in de ban van dit verschijnsel.

Er zijn verschillende definities voor mansplaining. Zo wordt de term gebruikt als een man een vrouw iets op een neerbuigende manier uitlegt (“Kijk, zo draai je er een nieuw lampje in”). Het begint vaak met een onderbreking: jij bent aan het woord en wordt prompt in de rede gevallen. Ook gaan mannen bij mansplaining ervan uit dat zij meer weten over het onderwerp dan een vrouw – en het gebeurt de besten, zelfs Hillary Clinton. Anderen beweren dat mansplaining juist wordt gebruikt om mannen de waffel te snoeren: zodra je deze term in een discussie roept, voelt een kerel zich genoodzaakt zijn mond te houden, om niet als een seksitische ploert over te komen.

Bekijk de video en oordeel zelf…

Wie heeft bij jouw thuis meestal het hoogste woord in een discussie? Vertel het ons!

Betweterige mannen zijn vervelend, sure. Maar wat ook garant staat voor irritaties: een dagje winkelen met hem… Maar dit kunnen we van hem leren!

Reageer op artikel:
Hoe irritant: mansplaining, mannen die jou niet laten uitspreken…
Sluiten