Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk december 19, 2014

5 manieren om close te blijven met je vriendin zonder kind

Toen ik ruim zes jaar geleden zwanger was en mijn eerste kind kreeg was ik er echt aan toe. Met mijn vierendertig jaren vond ik mezelf al wat aan de oudere kant. De neiging was sterk om mijn kinderloze en vaak vrijgezelle vriendinnen aan te porren om niet te lang te wachten. Gelukkig deed ik het niet.

De belangrijke vraag en uitdaging is wel hoe je close met je vriendinnen zonder kinderen kunt blijven en dat gaat zeker niet vanzelf. Je komt in een sneltreinvaart in andere levens terecht, waarbij je vriendin je belt voor een avond stappen en jij begint uit te wijden over krampjes, poepluiers en voedingen.

Zo voorkom je dat je vriendschap wegslipt. In vijf vrij eenvoudige stappen:

1. Pas je aan elkaar aan

Voor beide geldt: pas je aan elkaar aan en besef dat het niet meer hetzelfde zal zijn als vroeger, toen je nog nachtenlang met elkaar doorhaalde en niet hoefde na te denken over de volgende ochtend. Degene zonder kinderen kan zich flexibel opstellen in haar tijd en begrip opbrengen als een afspraak niet doorgaat of een telefoongesprek abrupt eindigt omdat er een peuter doorheen krijst. De mama zal zeker de tijd moeten nemen om kindvrij te telefoneren en soms haar prioriteit bij haar vriendin moeten leggen.

2. Accepteer jaloezie en competitie

Als je naar elkaar toe uitspreekt en begrip opbrengt voor mogelijke jaloezie, voorkom je dat er vergif in de vriendschap wordt gestrooid. Het kan zijn dat degene zonder kind dat zo erg vindt dat ze erdoor opgevreten wordt. En dat degene met kind gaat klagen dat ze niet meer vrij is om te doen en laten wat ze wil. Wees open en eerlijk naar elkaar en zoek naar overeenkomsten en wat jullie samen heeft gebracht en niet naar de verschillen en wees empatisch. Stel dat je vriendin moeite heeft met kinderen krijgen en in een moeizaam traject zit. Wil ze dan horen over hoe schattig je baby is of andersom dat je ze wel achter het behang kan plakken? Begrip is de sleutel.

3. Maak compromissen

Toen het voor mij met twee kinderen en zelfs een derde onderweg lastiger werd om uit eten te gaan, besloot ik vriendinnen bij mij thuis uit te nodigen, na kinderbedtijd. We haalden sushi om de hoek en hadden tenminste tijd om elkaar echt te zien en bij te praten. Nee, het is niet zo sexy als de nieuwste hotspot in Amsterdam uittesten, maar zo behoud je wel de kwaliteit in jullie relatie.

4. Vermijd aannames

Een veelgehoorde klacht van mijn vriendinnen was dat ik op een bepaald moment te veel uitging van hun aanpassingen op mijn leven. ‘Je kunt me bellen tussen twee en drie als Pietje slaapt.’ Daarmee neem je aan dat je vriendin altijd wel tijd voor jouw schema kan maken. Alsof zij niet druk is met werk, vergaderingen, sport of andere zaken, die net zo belangrijk zijn als jouw kinds slaapjes of eetschema. Neem dus niet aan dat de ander wel tijd zal hebben, maar overleg en bekijk wat voor beiden werkt.

5. Praat niet (te vee) over de kinderen

Ok, dat is wel heel erg bout gezegd, maar probeer in ieder geval het praten over de kinderen te beperken tot een beperkt moment in jullie samenzijn. Helemaal niks vertellen is natuurlijk niet nodig, maar continu van dag tot dag en uur tot uur vertellen hoe grappig Sopietje toch is en dat je moest huilen toen je haar voor het eerste naar de crèche bracht gaat op den duur vervelen voor de ander. Er zijn genoeg onderwerpen die je samen deelt. Werk, relatie, hobbies, geniet er ook van dat je met iemand bent die daar niet mee bezig is, want waarschijnlijk heb je het met je nieuwe schoolmoeder-vriendinnen bijna alleen nog maar over de kinderen.

Reageer op artikel:
5 manieren om close te blijven met je vriendin zonder kind
Sluiten