Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 6 nov 2016

Hoe je kunt leren meer geduld te hebben (en waarom ongeduldig zijn funest is)

Vraag een moeder of ze voor Sinterklaas een grote zak geduld wil hebben en ik denk niet dat ze ‘m afslaat. Omdat geduld blijkbaar iets is waar we geen genoeg van (kunnen) hebben. Niet alleen moeders trouwens. Dus wie of wat je ook bent, lees verder want je gaat hier iets aan hebben.

In deze tijd waarin alles sneller dan snel gaat, is ongeduld bijna een tweede natuur van velen onder ons geworden. Als je iets wil, kun je het meteen hebben of regelen. Dat gegeven werkt ongeduld in de hand. Op veel vlakken (zo niet alle!) in je leven. Helemaal met kleine kinderen en een druk leven is het lastig je geduld te bewaren/

Vertraging met het ov

Er hoeft maar een kleine vertraging met het openbaar vervoer te zijn en een hoop mensen zuchten, steunen en klagen op social media. Het voelt haast alsof de wereld vergaat. Terwijl, laten we eerlijk zijn, het enige wat er gebeurt is dat je ietsje later op je plaats van bestemming (meestal je werk of je huis) aankomt. En of dat nou echt zo’n ramp is…

Lees ook: 25 dingen waar je als ouder geduld voor moet hebben

Waarom ongeduld ons leven verziekt

Ongeduld zit vol stress. Het maakt relaties kapot. Het belemmert je in je carrière. Nu zal het wellicht zo’n vaart niet lopen, maar het is toch handig om alert te zijn op je eigen ongeduld. En denk nou niet dat geduld gelijk staat aan luiheid. Geduld is niet de kunst om het leven aan je voorbij te zien trekken. Het is de kunst om niet gefrustreerd te raken als iets langer duurt dan je dacht én om meer rust te krijgen als je ergens (onverhoopt) lang op moet wachten.

Zuurpruim

Als je leert om geduldiger te worden, kun je zelfcontrole en terughoudendheid tonen en in staat zijn om voldoening uit te stellen. Geduld is effectief op allerlei manieren. Je kunt zo hard werken als je wilt, maar als je de resultaten gister al gehad had willen hebben, blijf je zitten met een laag zelfbeeld en een negatieve houding. En geef toe: niemand wil vrienden zijn met een zuurpruim.

Tijd voor verandering dus. Zo kun je geduld leren toepassen en ervaren hoe dit ervoor zorgt dat je frustratie vermindert en rust toeneemt.

[STAP stap=”1″]

Haal diep adem

In plaats van je geluld te verliezen, zou je ook eens diep adem kunnen halen. Daar heb je dan toch even tijd voor. Adem langzaam uit als je voelt dat je geduld even op is. Adem nog drie keer in en uit. En nog eens. Doe dit langzaam en je frustratie verdwijnt als sneeuw voor de zon (beetje overdreven, want hij zakt langzaam weg, maar het klinkt zo leuk).

[STAP stap=”2″]

Wees je bewust van de prikkels

Als je regelmatig je geduld verliest, zou je moeten weten wat het precies veroorzaakt. Concentreer je op deze prikkels. Dat kan een niet-luisterend kind zijn of een collega die je irriteert. Als je je er maar bewust van bent. Dat helpt. Echt.

[STAP stap=”3″]

Leer tot 10 te tellen

Dat kun je al hè? Maar we bedoelen langzaam, op het moment dat de ongeduldige jij toeslaat. Als je dat doet, verdoof je de aanzet om te gaan schreeuwen – of wat je dan ook wilde doen uit frustratie. Blijf kalm en concentreer je (daar is ie weer) op je ademhaling om deze tip effectief toe te passen. Als het een automatisme is geworden – want dat is het idee – zul je merken dat je geduldiger bent geworden.

Lees ook: Ben jij nogal ongeduldig? Dan komen deze 29 situaties je vast bekend voor

[STAP stap=”4″]

Lees, lees en lees!

Die had je vast niet zien aankomen, maar het helpt echt. Lees weer eens een boek. Want lezen vergt geduld (ook als je een snelle lezer bent). Hoe lang je ook aan een boek bezig bent, het duurt even voordat je ‘m uit hebt. En dat helpt je dan weer om meer geduld te creëren. Ik zeg: win-win!

[STAP stap=”5″]

Kook! Zonder pakjes, zakjes, maar from scratch

Als we een koffie-to-go bestellen en we moeten er meer dan vijf minuten op wachten, dan vinden we dat langzaam. Vijf minuten! Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden. Om meer geduld te ontwikkelen (en gezonder te leven!) bestel even geen afhaalmaaltijden meer, maar kook vaker zelf. Eten zonder zakjes, pakjes of potjes. Want bij écht koken heb je meer geduld nodig en het is leuk om onder de knie te krijgen – zo kun je je vrienden en familie nog versteld laten staan. (‘Heb jij dat gemaakt? Heb je daar het geduld voor?’).

Als jij ook nog goede tips hebt om geduldiger in het leven te staan, deel ze gerust hier.


En als je je nu dan voorneemt om geduldiger te worden, lees dan ook meteen dit grappige artikel over de voornemens die een moeder zich elke dag voorneemt, maar wederom niet waarmaakt.

Reageer op artikel:
Hoe je kunt leren meer geduld te hebben (en waarom ongeduldig zijn funest is)
Sluiten