Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 6 nov 2016

Hoe je moet omgaan met deze hoogst ongemakkelijke social media-situaties

Zo ontwijk je de explosie aan politieke meningen, alle posts over de zwartepietendiscussie, ontmoedig je het willekeurige taggen en bespaar je jezelf andere ongemakkelijke social media-momenten terwijl je je online vriendschappen wel intact houdt.

Laten we Facebook als voorbeeld nemen; de mensen daar proberen ons echt te helpen: ze laten je iemand ontvolgen zonder dat je diegene meteen hoeft te ontvrienden. Je kunt posts ‘blocken’ van je tijdlijn terwijl de postende persoon in kwestie daar niets van hoeft te merken. Je kunt zelfs iets rapporteren als je vindt dat iemands bericht beledigend of discriminerend is.

[source id=”attachment_122218″ align=”none”][/source]

Stapje terug

Als je naar je scherm zit te staren en je ziet iets wat je niet aanstaat, kost het je eigenlijk maar een paar seconden om een online vriendschap ten gronde te richten. Zelfs als dit niet je intentie is. ‘Als je dingen in real time post, is het gevaar om ook in real time te reageren’, aldus de Amerikaanse psychoanalist Rachel Blakeman, ‘en dan kan het een dringende, niet goed doordachte situatie worden. Terwijl: als je even een stapje terug doet en erover nadenkt, dan valt de urgentie om er direct op te reageren vaak meteen weg.’ En je kunt nu eenmaal beter beslissingen nemen met een rustig(er) hoofd.

Als je het advies van experts opvolgt in deze veelvoorkomende situaties, dan kun je voortaan de Facebook-landmijnen ontwijken en de controle (terug)krijgen over je tijdlijn terwijl je geen mensen hoeft te ontvrienden.

[STAP stap=”1″]

Je tijdlijn knalt uit z’n voegen van mensen die hun punt willen maken in de zwartepietendiscussie, terwijl jij hoopt op grappige linkjes en restauranttips

Word jij ook gek van die hele zwartepietendiscussie? (Ongeacht of je nu voor of tegen bent). Terwijl je je dus wel elke dag door al die voor- en tegenstanders moet heen worstelen op je (eigenste!) tijdlijn. Het is te zot voor woorden. Etiquette-expert Elaine Swan zegt dat het oké is om ze uit je tijdlijn te filteren. ‘In het geval van Facebook kun je dit doen zonder ze te ontvrienden’, dat adviseert ze dan ook. Denk maar zo: als Sinterklaas weer vertrokken is, dan is er weer iets anders om over te praten en kun je deze mensen weer toelaten in je tijdlijn.

Lees ook: 11 mensen op social media die je haat, maar stiekem toch volgt

[STAP stap=”2″]

Je bent getagged in uitgaansfoto’s van afgelopen zaterdag, maar je zei tegen andere vrienden dat je thuis zou blijven

Dat is best ongemakkelijk. Swann zegt dat je jezelf eerst moet untaggen, dan contact moet opnemen met degene die de foto’s plaatste en haar moet vragen of ze deze alsjeblieft wil verwijderen (althans, de foto’s waar jij op schittert). Dan moet je Blakemans advies volgen: ‘Ga om met de situatie alsof je in het echte leven bent betrapt: bel je vriendin en zeg haar dat het je spijt, dat je naar het feestje wilde gaan, maar haar geen pijn wilde doen door dat te zeggen. En als het excuus eruit is, ga dan over op een ander onderwerp, jullie vriendschap, zegt Swann. Vraag: ‘Staat onze eetdate van volgende week nog?’ of: ‘Hoe is je sollicitatiegesprek van afgelopen maandag gegaan?’ Swann zegt dat het ‘t beste is om je excuus aan te bieden en snel weer verder te gaan.

[STAP stap=”3″]

Je kijkt naar 24 geplaatste foto’s van een reünie met ex-collega’s waar jij blijkbaar niet voor was uitgenodigd

Er kunnen verschillende redenen voor zijn dat je niet bent uitgenodigd: ze hebben er gewoon niet aan gedacht je te vragen (lees: ze zijn het vergeten); jij werkte er van 2008 tot 2011, maar dit was toch echt de 2007-posse.
Wat voor reden ze er ook voor hadden, Swann zegt: ‘Het is raar, en het feit dat je hier blijkbaar niet bijhoort, doet pijn. Maar vraag jezelf eens af of je er echt bij had wíllen zijn.’
Als je erachter komt dat je toch niet was gegaan, laat het dan achter je. Weet je wat: like zelfs een paar van die foto’s. Maar, zegt Swann, als je je echt buitengesloten voelt, neem dan contact op met de organisator. ‘Zeg: ‘De volgende keer dat jullie met z’n allen afspreken, wil ik er heel graag ook bij zijn. Houd me op de hoogte voor komende etentjes’. Geef hem of haar het voordeel van de twijfel en hopelijk ben jij er een volgende keer gewoon bij.

[STAP stap=”4″]

Iemands versie van zelf gebraden spareribs valt voor diegene misschien in het rijtje food porn, maar voor een ander (voor jou) is het een maag-omdraaiende reden om spontaan vegetariër te worden

Soms vallen we mensen onbewust aan, soms doen anderen dat onbewust bij ons. ‘Het is belangrijk dat we ons realiseren dat elke keer dat jij iets schrijft of leest (op Facebook bijvoorbeeld), het compleet anders kan worden opgevat dan jij bedoelt’, zegt Blakeman.
Jouw foodie-vriend denkt dat zijn maaltijdfoto’s er zo lekker en stylish uitzien dat hij geen idee heeft dat jij er moreel bezwaren tegen hebt. Je zou hem uit je tijdlijn kunnen filteren als je er echt aanstoot aan geeft, maar doe dat voorzichtig. ‘Als diegene er achterkomt dat jij ‘m hebt geblockt, dan kan het een groter issue worden dan het was’, zegt ze. ‘Hij is dan beledigd. Dus als het je lukt: negeer zijn etensfoto’s, en probeer hem aan te moedigen om ander soort foto’s te plaatsen.’ Zoals bijvoorbeeld zijn overheerlijke, zelf samengestelde cocktails.

Heb jij nog meer ongemakkelijke social media-kwesties én een advies hoe daarmee om te gaan? Deel het op Facebook (nu maar hopen dat het niet ongemakkelijk wordt ;))

En hier kun je lezen waarom social media ons leven soms verpesten.

Reageer op artikel:
Hoe je moet omgaan met deze hoogst ongemakkelijke social media-situaties
Sluiten