Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Algemeen 1 apr 2018

Hoe jij met 5 simpele keuzes een groot verschil kunt maken

Het woord ‘duurzaamheid’ vliegt je om de oren. Je wil zelf bijdragen aan een betere wereld, maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Tip: begin klein. Want écht, alle beetjes helpen.

Ja, we weten dat je het druk hebt, en dat je écht geen tijd hebt om ook nog eens heel bewust duurzaam te leven. Hoeft ook niet. Als je rekening houdt met de volgende kleine dingen, dan ben je al hartstikke goed bezig.

1. Let op je eten (en drinken)

Door minder vlees te eten, draag je meer bij aan een duurzame wereld dan je misschien denkt. Als je namelijk één avond je portie vlees vervangt voor een vegetarische variant, bespaar je al 15 duizend liter water. Geef je kinderen dit al vroeg mee, zodat ze met het idee opgroeien dat elke avond vlees eten echt niet nodig is.
Niet alleen door op je eten te letten zorg je voor een duurzamere wereld, ook door bijvoorbeeld duurzaam te drinken heb je grote impact op het milieu. Alle producten van Lipton zijn gecertificeerd met een groen kikkertje erop: het symbool voor de Rainforest Alliance certificering. Elke keer dat je voor Lipton Ice Tea, Ice Tea Green of een kopje warme Lipton thee kiest, weet je zeker dat het niet alleen lekker is, maar ook goed voor mens en milieu. Lipton gebruikt bovendien 97 procent energie van natuurlijke bronnen op de eigen theeplantages. Plan die (verantwoorde) thee-date maar in!

2. Vermijd die speelgoedwinkel

Is het je wel eens opgevallen in hoeveel lagen een barbiepop verpakt zit? Precies, je maakt wel degelijk verschil door de Intertoys in te ruilen voor Marktplaats of de oude spullen van de kinderen van je beste vriendin of de buurvrouw. Het scheelt je behalve een hoop geld ook een schreeuwend kind dat nooit tevreden de winkel uitloopt.

3. Doe de was met koud water

Door je wasje met water van twintig graden te draaien, bespaar je zo’n dertig procent stroom. Let wel op dat je speciaal wasmiddel koopt, dat geschikt is om te gebruiken met koud water. En o ja, als je dan ook je kleding nog aan de lucht laat drogen in plaats van in de droger stopt, ben je helemaal lekker bezig.

4. Pak wat vaker de fiets

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk om je kinderen ‘s ochtends snel met de auto naar school te brengen, maar echt milieuvriendelijk is die keuze niet. De lente is on it’s way, wat betekent dat je prima de (bak)fiets kunt pakken. Train je ook je booty en benen mee. Win-win dus!

5. Douche iets minder lang (en minder warm)

Het warm maken van je douchewater kost namelijk veel energie. Warm water belast het milieu 50 keer meer dan koud water. Douche daarom maximaal vijf minuten voordat je naar je werk gaat, en schaf een waterbesparende douchekop aan. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water en 720 miljoen m3 aardgas, dus 600 miljoen euro. Daar kun je drie jaar lang van koken. Damn.

In samenwerking met Lipton

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe jij met 5 simpele keuzes een groot verschil kunt maken
Sluiten