Redactie
Redactie Mind 11 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Hoe kan het toch dat mannen ook opeens ‘zwanger’ zijn?

Hoe komt het toch dat mannen plots zwangerschapssymptomen ontwikkelen als jij zwanger bent? Die stoere man van je blijkt opeens een klein hartje te hebben. Daar is een reden voor.

Oké, niet dat mannen opeens een dikke buik krijgen, een linea ligra, huilbuien of een eetoffensief, maar toch ondervinden mannen een hormonale verandering wanneer hun partners zwanger zijn. Een studie van de Universiteit van Michigan wijst uit dat het testosterongehalte daalt naarmate de baby in de buik groeit. Overigens geldt deze theorie voor mannen die voor de eerste keer het vaderschap ervaren.

Gevoelige man

Mannen, niet gelijk in paniek raken, want je wordt geen meisje hoor. De auteur van het onderzoek, Robin Edelstein, zegt dat de verschillen dusdanig merkbaar zijn dat zijn persoonlijkheid verandert. Zo wordt de man meer verzorgend en trekt-ie meer naar jou en het ongeboren kind toe. Waar dit goed voor is? Nou, zo wordt papa in spé voorbereid op de bevalling, op de komst van een nieuw leven. Hij ziet zichzelf opeens als vader en jou als moeder, wat een aardige psychologische verschuiving met zich meebrengt en zijn hormoonhuishouding op een ander pitje zet.

Tonnetje rond

Wat ook zou kunnen, stelt Edelstein, is dat de mannen met hun vrouwen mee-eten. Zo snoept de man vaker een chocoladereep weg dan voorheen. Het feit dat de man aankomt, heeft ook weer invloed op de hormonen. Het is niet zeker of het testosterongehalte weer daalt tot het niveau waar het ooit was, maar ach, een gevoelige man op z’n tijd vinden we helemaal niet erg. Een lagere dosis testosteron wordt zelfs geassocieerd met een grotere voldoening over de relatie. Een driewerf hoera voor de zwangerschap!

Staat je man op het punt om vader te worden? Laat ‘m dan ook eens dit, dit en dit artikel lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe kan het toch dat mannen ook opeens ‘zwanger’ zijn?
Sluiten