Iris Kodde
Iris Kodde Lifestyle 26 dec 2015

Hoe komen al die (kerst)liedjes in je hoofd? En vooral: hoe krijg je ze er weer uit?!

Kerst zit er bijna op. Naja, de officiële kerstdagen dan. In je hoofd gaat het feest nog wel even door, want al die kerstliedjes krijg je er met geen mogelijkheid uit. En zo fijn als we ze vinden in de aanloop naar kerst, na Tweede Kerstdag kun je geen Maria Carey of Bing Crosby meer horen.

Het is voor iedereen wel herkenbaar. Want, in de categorie choquerende feitjes: 92 procent van de mensen heeft mínstens één keer per week een liedje in haar hoofd.

Deze oorwurmen worden veroorzaakt bij de auditieve cortex. Eh, wat?! De auditieve cortex is een kwab aan de voorkant van onze hersenen. Deze wordt geactiveerd wanneer je naar een lied luistert en wordt weer opnieuw geactiveerd wanneer je alleen al aan dit nummer denkt.

Ook hebben we de neiging om een gebeurtenis te koppelen aan een lied. Denk je alleen al aan kerst, dan komt Wham! alweer om de hoek zeilen. En sta je je auto te wassen? Working at the carwash….

No worries, er is een noodoplossing

Word je er nou écht helemaal gek van? Dan is er een noodoplossing. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat kauwgom kauwen ervoor zorgt dat je liedjes niet eens in je hoofd krijgt! Dit is volgens het onderzoek dan ook gelijk de meest makkelijke manier om een lied uit je hoofd te krijgen.

Maar hoe krijg ik het er weer uit?

Leuk om te weten hoe alle liedjes in je hoofd komen, maar hoe kom je er vanaf? Dit is simpel. Naast het kauwgom kauwen werkt het ook om het liedje een paar keer helemaal achter elkaar te luisteren. Daarnaast kun je een boek lezen, of een moeilijke puzzel oplossen. Dus, nog een keertje ‘Driving home for Christmas op repeat’, krant erbij, los de kruiswoordpuzzel van deze week op en weg is het liedje!

Welk liedje heb jij al-tijd in je hoofd? Reageer op onze Facebook!

Lees ook: Kleindochter (5) zingt liedje voor oude oma met dementie >

Reageer op artikel:
Hoe komen al die (kerst)liedjes in je hoofd? En vooral: hoe krijg je ze er weer uit?!
Sluiten