Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids maart 21, 2015

Hoe langer baby’s borstvoeding krijgen, hoe slimmer?

Ja, wij hebben het ook niet bedacht. Braziliaanse wetenschappers deden onderzoek naar 3500 baby’s van verschillende afkomst sinds 1982. De uitkomst? De volwassenen die als kind borstvoeding hadden gekregen waren intelligenter, studeerden langer en verdienden meer.

Het is een gevoelig onderwerp bij moeders: is borstvoeding geven nou écht zoveel beter voor je kind? Want soms lukt het gewoon écht niet of kan het simpelweg niet door medicijngebruik. Ook artsen zijn het er niet over eens. Tijd dat daar eens onderzoek naar wordt gedaan, dachten Braziliaanse onderzoekers ruim dertig jaar geleden. Voor het eerst werd er onderzoek gedaan naar de voordelen van borstvoeding op de lange termijn.

3500 volwassenen zeiden dertig jaar later ‘ja’ tegen een interview en IQ-test. Degene die borstvoeding hadden gekregen waren intelligenter, hadden langer op school gezeten en verdienden meer dan de volwassenen die geen borstvoeding hadden gekregen. En, hoe langer ze borstvoeding hadden gekregen, hoe beter ze het deden in het leven als volwassenen.

Het is al langer bekend dat borstvoeding het IQ van een baby een klein beetje doet groeien. Wat Dokter Bernardo Lessa Horta van Federal University of Pelotas in Brazilie wilde weten of het ook zijn invloed had op het leven als volwassenen. In het onderzoek werd ook meegenomen wat het inkomen van de familie rond de zwangerschap was, de opleiding van de ouders, genen, roken tijdens de zwangerschap, leeftijd van de moeder, gewicht bij de geboorte en de soort geboorte zodat dit geen invloed kon hebben op de uitkomst.

Hoe lang borstvoeden volgens dit onderzoek?

Volwassenen die twaalf maanden borstvoeding hadden gekregen hadden een IQ dat vier punten hoger lag dan volwassenen die minder dan een maand borstvoeding hadden gekregen. Ze gingen bijna een jaar langer naar school en verdienden per maand ongeveer € 97 meer – ongeveer een derde meer dan het gemiddelde inkomen.

Toch kan het ook aan de mama’s liggen. Horta geeft toe dat hij niet compleet kan uitsluiten dat moeders die borstvoeding geven hun kinderen op andere manieren helpen. ‘Sommige mensen zeggen dat het niet aan de borstvoeding ligt, maar aan het feit dat moeders die borstvoeding geven een andere motivatie hebben en hun kinderen misschien op een andere manier stimuleren,’ vertelt Horta tegen de Britse krant The Guardian.

Advies

De Wereld Gezondheid Organisatie raadt ouders aan om baby’s de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Volgens Horta hebben baby’s die een half jaar borstvoeding krijgen ongeveer dezelfde voordelen als kinderen die langer moedermelk krijgen. Volgens hem moeten moeders zo lang mogelijk borstvoeding geven.

Minder dan een kwart van de Britse moeders geeft exclusief borstvoeding tegen de tijd dat de baby zes weken oud is. Het is algemeen bekend dat de Nederlandse vrouw iets meer gedreven is in het geven van borstvoeding. In 2010 gaf 75% van de moeders direct na de geboorte van hun kind uitsluitend borstvoeding. Een maand na de geboorte gaf 46% van de moeders nog volledige borstvoeding, drie maanden na de geboorte 29% en zes maanden na de geboorte 18%.

Of er veel veranderd door dit onderzoek? Wij betwijfelen het. Al jarenlang is bekend dat moedermelk baby’s beschermt tegen infecties, overgewicht en de kans op wiegendood. Klinkt simpel toch, gewoon borstvoeding geven?

Ja! Was het maar zo simpel. Sommige ouders hebben kritiek op het onderzoek omdat het moeders teveel druk zou opleggen. Soms lukt het écht niet of doet het teveel pijn. Kunnen we niet beter vrouwen steunen in plaats van een maatstaaf opleggen. Of zoals blogger Rachel Burrows zegt:

‘Breast is always best for the baby – but it isn’t always best for the mom’

Hoewel de keuze voor iedereen anders is, geef het onderzoek wel weer meer informatie over de voordelen moedermelk.

Lees ook: handleiding ‘borstvoeding voor beginners

Reageer op artikel:
Hoe langer baby’s borstvoeding krijgen, hoe slimmer?
Sluiten