Redactie
Redactie Mind 30 aug 2014

Hoe maak je de perfecte eerste indruk?

Een eerste indruk maken op iemand is belangrijker dan je soms denkt. Als je op sollicitatie gaat logisch, maar ook als je voor het eerst op het schoolplein komt of ergens nieuw komt te wonen. Of op date gaat.

Communicatie-expert Leil Lowndes heeft jarenlang studie verricht naar eerste indrukken. Hoe ben je op je best en hoe zorg je dat je blijft hangen bij anderen? Immers, je krijgt maar een paar seconden.

De perfecte eerste indruk

De manier waarop iemand ‘hallo’ zegt, laat men al onbewust een oordeel vellen over iemand. Schotse onderzoekers van het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One tonen aan dat mannen betrouwbaarder overkomen als ze de groet op een hogere toon uitspreken, voor vrouwen geldt een wisseling in toonhoogte.

Overal eerste indrukken

Voor een eerste indruk hoeven we echt niet iemand één op één te ontmoeten. Kijken we naar lichaamstaal als iemand op straat loopt, of naar een foto op Facebook, dan vormen we gelijk een conclusie.

Een studie van de Princeton Universiteit toont aan dat een eerste indruk al ontstaat in een tiende van een seconde. Aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid zijn vaak de twee factoren die we gelijk aflezen.

Zo maak je een goede eerste indruk

Aha! Dus deze twee dingen bepalen je eerste indruk

1. Creëer vertrouwen

Dit doe je door te luisteren en te laten merken dat je de ander begrijpt. Luister naar de antwoorden, voordat je er een kluit vragen overheen gooit. Ook alles goedkeuren wat de ander te zeggen heeft, hoeft niet. Een verschil in mening geeft alleen maar aan dat je over het onderwerp nadenkt.

2. Lach niet meteen uitbundig

Een glimlach is oké, maar een uitbundige lach geeft de indruk dat je iedereen zo’n warm onthaal geeft. Het moet wel bijzonder blijven. Vaak willen mensen aardig gevonden worden en laten een, in hun ogen, daverende eerste indruk achter. Let er maar eens op.

3. Praat in hetzelfde tempo als de ander

Ook op dezelfde toonhoogte. Vermijd praten met je handen en grote uithalen. Dit kan de ander alleen maar afschrikken. Op ‘één golflengte’ zitten creëert een gevoel van gemak en warmte.

Gebruik geen woorden die je normaliter nooit gebruikt en pas je aan de omgeving en persoon met wie je praat aan. Let wel op dat je blijft wie je bent.

4. Observeer de ander goed

Dwaalt-ie af met z’n gedachten? Zie je aan de andere persoon dat-ie je niet begrijpt? Bedenk dan goed waar dit aan zou kunnen liggen.

Misschien dat je toch te snel praat. Of veel praat, maar niet zoveel zegt. Ook dit is een fout die veel mensen maken. Zeg alleen dingen die relevant zijn.

5. Luister naar je lichaamstaal

Je gaat automatisch dichter naar iemand toe als het klikt. Als de situatie onwennig is, schuif je een stukje op. Zodra je te dicht bij mensen komt, springen ze opzij en vice versa. Luister goed naar je lichaam, maar overdrijf niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe maak je de perfecte eerste indruk?
Sluiten