Hoe (on)gezond is het eten van een tosti nou eigenlijk?

Het is de favoriete lunch van veel kinderen (en ouders!): de tosti. Een lekker bammetje met ham en kaas uit het tosti-apparaat of de grill. Nu gaat het gerucht dat tosti’s door het verhitten ongezond zijn. Help! Maar is dat waar?

Geen paniek, je kunt weer rustig ademhalen. Een tosti is niet ongezonder dan een gewoon broodje met ham en kaas. Het verwarmen van de tosti maakt hem niet slechter dan gewoon brood met ham en kaas. Maar pas op met verbrande randjes: die zijn wel ongezond. Deze kunnen namelijk PAK’s bevatten: schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding. Probeer zwarte randjes dus te voorkomen en eet ze zeker niet op.

[source id=”attachment_119746″ align=”none”][/source]

Gezonde tosti

En hoe zit het met de calorieën? Een klassieke tosti van twee witte boterhammen, een laagje margarine, twee plakken kaas (het moet wel lekker kunnen smelten natuurlijk) en een plak ham komt uit op 410 calorieën en 11 gram verzadigd vet

Liever een gezondere tosti? Kies dan voor twee volkorenboterhammen, een laagje halvarine, een plak 30+ kaas en een plak ham. Zo bevat je tosti ‘slechts’ 310 calorieën en 3 gram verzadigd vet.

LEES OOK: Recept: liefdeskoekjes (die ook nog eens heel voedzaam zijn)

Tosti-tips van de redactie

Wie zegt dat je een tosti alleen met ham en kaas kunt maken? Op de redactie hebben we zo allemaal onze favoriete recepten. De calorieën laten we maar even achterwege…

[STAP stap=”1″]

De vriend van Famme’s Anne maakte laatst een tosti met boursin en kipfilet. En die was verrassend lekker!

[STAP stap=”2″]

Famme’s Mercy eet haar tosti het liefst met tonijn, avocado en kaas. En dan mayonaise en chilisaus on the side. Mmmm!

[STAP stap=”3″]

De favoriete tosti van Famme’s Sharon en Lizette? Twee maisboterhammen besmeren met pesto, plakjes mozzarella, tomaat, basilicum en Italiaanse kruiden. Alsof je even in Rome bent.

[STAP stap=”4″]

En Famme’s Inge? Zij leeft op tosti’s met oude kaas.

[STAP stap=”5″]

De favoriete tosti van Famme’s Jitra is een bijzondere: twee witbroodjes (het liefst nog een croissantje!) met Nutella en plakjes banaan.

[STAP stap=”6″]

Famme’s Muriel eet haar tosti het liefste met pitjeskaas.

[STAP stap=”7″]

En in het tosti-ijzer van Famme’s Thea gaan vooral tosti’s met geitenkaas, avocado en pesto.

Zo, genoeg lunchideeën voor vanmiddag. Eet smakelijk!

Nog inspiratie voor het ontbijt nodig? Boost je kind z’n brain met deze gezonde ontbijtjes

Reageer op artikel:
Hoe (on)gezond is het eten van een tosti nou eigenlijk?
Sluiten