Redactie
Redactie Gezondheid 28 apr 2017

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om af te vallen

‘Tja, het is ook de leeftijd’, zeggen veel mensen die moeite hebben op latere leeftijd (30+) kilo’s kwijt te raken. En nee lieve Fajah, dat is geen slap excuus, maar een feit, aldus recent onderzoek: hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om af te vallen.

Daar spelen natuurlijk meerdere factoren een rol bij (elke avond chocola helpt niet), maar feit is dat mensen vanaf hun dertigste spiermassa beginnen te verliezen – om vervolgens omgezet te worden in vet. Zelfs als je actief bezig blijft.

Het resultaat: je metabolisme wordt langzamer. Want spieren verbruiken meer calorieën dan vet, weet dokter Medha Munshi van een medisch instituut in Boston. Daarom zou je eigenlijk hoe ouder je wordt, meer moeten trainen om nieuwe spieren te kweken.

LEES OOK: Afvallen en je streefgewicht behalen? Leg de lat hoog


Bij 50+ wordt het pas echt lastig

Wat ook meespeelt is de afname van hormonen – oestrogeen en testosteron – die bij vrouwen zo rond het begin van hun vijftigste inzet (bij mannen iets later). En uiteraard, het feit dat we hoe ouder we worden, des te minder actief we worden, speelt ook een rol. Al dan niet omdat ouderdom met pijntjes en gebreken komt, die ons daartoe dwingen. Gelukkig interesseert een getal op de weegschaal weinig zestigjarigen, zou je denken (hopen).

Een gebalanceerd leven

Waarmee ik meteen korte metten wil maken met de conclusie dat je dus als je jonger bent, makkelijker gewicht zou kunnen verliezen. Who cares? Gewicht is bijzaak, het gaat om een gezonde levensstijl. Wie lekker in z’n vel zit en een gebalanceerd leven leidt, heeft helemaal geen weegschaal nodig. Daaaaag dokter.

Jeetje! Zo veel kilo moet je afvallen voordat anderen het pas zien

Reageer op artikel:
Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om af te vallen
Sluiten