Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Eten 19 jun 2016

Dit is hoe je die akelige brain freeze overleeft

Nog even, nog heel even en dan kunnen de korte broeken en jurkjes weer uit de kast. Volgens meteorologen is er warm weer op komst. Dat betekent buitenspelen en ijsjes eten. Veel ijsjes eten. Met de mogelijkheid dat je kind een brain freeze oploopt. Wat is het eigenlijk precies en vooral: wat kun je er aan doen?

Een brain freeze ontstaat als zenuwen bovenin je mond je hersenen ‘vertellen’ dat het veel te koud is. Aansteller als de hersenen zijn, gaan ze meteen overcompenseren door warm bloed je hoofd in te pompen. Je bloedvaten verwijden en dat levert een acuut gevoel van hoofdpijn op.

Slush puppy-tafereel

Laatst was ik met mijn drie jongens in pretpark Oud Valkeveen (mijn achtertuin als het op spelen aankomt) en op een zeldzaam warme dag mogen ze van mij dan een Slush Puppy. Pure suiker in blauw of in rood en de favoriet van (mijn) kinderen. En elke keer weer voltrekt zich hetzelfde tafereel. Zoon 1 herinnert zich de brain freeze van de vorige keer en kijkt wel uit om te snel te slurpen. Zoon nr 2 echter kan zich niet inhouden en neemt een slurp van jewelste waarna hij het uitjoelt als iets wat het midden houdt tussen een varken wat geslacht wordt en een hevige giechelbui. Nummer 3 trekt zich nergens wat van aan en drinkt stug door. Blijkbaar werken zijn zenuwen iets anders. Good for him.

Heb je er dus wel last van dan is dit wat je kunt doen:

[STAP stap=”1″]

Ontdooien

Door de kou te ontdooien met iets warms gaat het nare gevoel sneller over. Drink lauwwarm water of druk je tong tegen het deel aan waar het het koudst is.

[STAP stap=”2″]

Voorkomen

Tja, een no brainer. Wie te snel ijs eet of een ijskoude drank drinkt heeft er twee keer zo snel last van dan iemand die langzaamaan doet. Waarschuw je kind van te voren dat ze hun ijsje langzaam opeten.


Zelf trek gekregen? Dit ijs is alleen voor volwassenen, maar wel de hit van nu!
En kan het nog brilanter? IJs dat rekening houdt met ‘die tijd van de maand’. Ik wil het!

Reageer op artikel:
Dit is hoe je die akelige brain freeze overleeft
Sluiten