Redactie
Redactie Kids 5 okt 2016

Hoe overleef je het kapperbezoek van je peuter?

Mijn dochter heeft een mooie, woeste blonde krullenkop. Prachtig én opmerkelijk tegelijk; ik ben nogal donker én zowel de vriend als ik hadden en hebben geen krullen. Maar de coupe vormt de laatste tijd ook een praktisch dilemma: er moet namelijk iets aan gebeuren.

Met dank aan een uitgesproken aversie tegen speldjes en het feit dat elastiekjes rondom pietepeuterige staartjes het welgeteld zestien seconden volhouden, zit er niks anders op dan een kapper in te schakelen.

En dat wordt wat, heb ik me laten vertellen. ‘Hoera, ik mag naar de kapper’ – heeft nog nooit een tweejarige geroepen, namelijk. De afspraak staat over twee weken gepland. In de categorie ‘voorkomen is beter dan genezen; laat ik me maar wat graag adviseren door ervaringsdeskundigen. Tot zover ben ik tot de volgende do’s en don’ts gekomen om het bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees: dat we er allemaal ongeschonden, en liefst nog een beetje goed geknipt ook, uitkomen.

1. Trek er voldoende tijd voor uit

‘Dan doen we eerst boodschappen, gaan we daarna even naar de kapper en dan zijn we daarna mooi op tijd om Kevin van school te halen’. Euh, nee, niet doen. Vraag of papa of oma Kevin van school haalt, want het kan dus zomaar ‘iets’ langer duren.

2. Gebruik van fysiek geweld wordt afgeraden

Niet vooraf, maar zeker ook niet op het moment suprême: een kind dat niet stil in de stoel wil blijven zitten daartoe dwingen, werkt alleen maar averechts. Lees: daar wordt ‘ie alleen maar bozer en onwelwillender van. Beter: ‘m even van de stoel laten gaan, laten uitrazen en proberen hem over te halen weer/alsnog (rustig) in de stoel te gaan zitten.

3. Breng extra kleren mee

Omdat kinderen het vaak vinden jeuken als er nadien haren in hun nek en rug dwarrelen. ‘Maar ze hebben toch een schort om?’ Ja, klopt, maar er zijn dus ook legio kinderen die daar niks van moeten hebben, heb ik me laten vertellen.

4. Gebruikt je kind nog een speen? Mee!

Dat kan ook een favoriet knuffeldier of boekje zijn, of iets anders dat ‘ie in z’n handen kan houden tijdens het knippen.

5. Eten: ook mee

Nee, dat heet geen chantage, dat heet slim zijn.

6. Af en toe een pauze inlassen

In het geval van mijn dochter ga ik er voor het gemak vanuit dat het in 2,5 minuut (max.) gebeurd kan zijn, maar mocht er meer nodig zijn dan alleen een pony cut: dan kan het verstandig zijn om eventueel halverwege een korte pauze – of zelfs meerdere – in te lassen.

7. Extra entertainment: indien nodig, neem mee

Als je dochter gek is op oma en oma zin heeft om mee te gaan: doen! Dan kan oma wellicht voorlezen uit haar favoriete boek, of gekke bekken trekken. Pas op dat oma ‘r niet al te hard aan het lachen maakt, want ze moet wel stilzitten natuurlijk.

8. Zorg dat je een goede (kinder)kapper vindt

Die hebben namelijk heel veel ervaring met het knippen van (jonge, beweeglijke, overactieve, niet-coöperatieve) kinderen én zijn vaak snel. Een gemiddelde kinderkapper is in 5-10 minuten klaar, maximaal 15. Vaak zijn kinderkappers qua sfeer en inrichting vele malen meer kinder-proof dan een ‘gewone’ kapper. Denk: tv, speelgoed, een overdosis geduld, dat idee.

En vergeet uiteraard niet een lok te vragen voor in het babyboek!

Met deze tips op zak voel ik me volledig ‘capabel’ om over twee weken richting kinderkapper te gaan… of zien we iets over het hoofd? Vertel het me as-je-blieft op onze Facebookpagina.

Ook een ‘ding’: met je kind naar de tandarts. Zie hier enkele tips en tricks van de beste kindertandarts van België.

Reageer op artikel:
Hoe overleef je het kapperbezoek van je peuter?
Sluiten