Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 28 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe praat je met je kind over emoties? 10 tips

Uit een Engels onderzoek blijkt dat 1 op de 8 kinderen tussen de 5 en 19 jaar problemen heeft met mentale gezondheid. Het gaat weliswaar over Britse kinderen, maar dat maakt de noodzaak met je kind over emoties te kunnen praten er niet minder om.

Praten over emoties

Voor het onderzoek werd gekeken naar meer dan 9000 kinderen die geregistreerd staan bij een huisarts. Onder de kinderen is een toename te zien in het aantal angststoornissen, depressie en dwangstoornissen.

Omdat het emotionele welzijn van een kind net zo belangrijk is als het fysieke welzijn is het een goed idee het hier over te hebben. Het gesprek openbreken is niet per se makkelijk, maar kan wel de eerste stap zijn om een kind de support te geven die het nodig heeft.

Hoe? Sarah Kendrick van de mentale gezondheidsstichting Place2Be geeft 3 tips.

1. Gebruik taal die bij de leeftijd past

Het is nooit te vroeg of te laat om het gesprek over emotioneel welzijn aan te gaan. Maar wees je wel bewust welke woorden passen bij de leeftijd van je kind. Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd ingewikkelde gevoelens en zorgen begrijpen. Door bijvoorbeeld te referen naar tekenfilmfiguren kunnen ze lastige emoties plaatsen en een manier verzinnen om ermee om te gaan.

2. Overweldig het kind niet

Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen je kinderen en hun vragen te beantwoorden, maar bombardeer ze niet. Antwoord alleen op een manier die hun persoonlijke angsten adresseert. Vraag wat ze willen weten, zodat je focust op dat wat ze van je noidg hebben.

3. Wacht op het juiste moment

Als je vermoedt dat er iets aan de hand is, is het verleidelijk om meteen een gesprek aan te knopen. Soms is het echter beter om even te wachten tot de storm is gaan liggen. Zoek een moment waarop het niet voelt alsof je je kind onder druk zet. Het kan bijvoorbeeld zijn als jullie samen in de auto zitten of bezig zijn met een rustige activiteit. Dat geldt vooral voor tieners.

4. Pretendeer niet alle antwoorden te hebben

Reik niet meteen pasklare oplossing aan, maar denk samen met je kind over wat kan helpen om samen tot een antwoord te komen. Dit geeft je kind een gevoel van controle over hun situatie.

5. Leg je telefoon weg

Het is een uitdaging in de moderne tijd, maar laat je kind zien dat je je niet laat afleiden door je telefoon en alle aandacht voor hem/haar hebt. Daarmee geef je een signaal af dat je kind altijd naar je toe kan komen als het ergens mee zit.

6. Zeg een kind niet dat het zich er maar bij neer moet leggen

Neem wat je kind met je deelt serieus. Wat voor een volwassene iets onbenulligs lijkt, kan enorm zijn voor een kind. Het houdt ook in de toekomst de communicatie open voor het geval er zich wel iets serieuzers voor doet.

7. Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben je een rolmodel. Het is belangrijk na te denken over je eigen gevoelens en hoe je daarmee omgaat. Hoe jij reageert op woede of frustratie heeft invloed op een kind.

8. Geef jezelf niet de schuld

Iedereen kan geraakt worden door mentale problemen, jong en oud. Je schaamt je ook niet als je kind kampt met astma. Hetzelfde zou moeten gelden voor mentale gezondheidsproblemen.

9. Vraag om hulp

Als je met je kind praat en daarna nog steeds bezorgd bent, doe je er goed aan er met nog iemand over te praten. Of dat nou op school of bij de huisarts is.

10. Geef niet op

Het is lastig – vooral als je kind helemaal geen zin heeft erover te praten. Desalniettemin zal een kind je moeite waarderen, waardoor de kans groter is dat hij/zij uit zichzelf naar je toe komt wanneer het wél die behoefte voelt.

Bang kind? Dit is het geheim om je kind minder angstig op te voeden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe praat je met je kind over emoties? 10 tips
Sluiten