Redactie
Redactie Kids 20 jul 2016
Leestijd: 5 minuten

Hoe vervoer je baby’s en kinderen veilig in de auto?

Het verhaal van moeder Ashley die haar zoontje Titus verloor in een tragisch ongeluk deed veel stof opwaaien. Diep geraakte moeders die hun kinderen extra knuffels gingen geven, maar ook lezers die een tamelijk ongezouten mening hadden over een niet onbelangrijk element van het verhaal: het feit dat zoontje Titus het auto-ongeluk niet overleefde, omdat hij zichzelf keer op keer los wist te maken uit zijn autogordel.

Een goede aanleiding om bij Veilig Verkeer Nederland te polsen wat nou precies de regels en voorschriften zijn om je kinderen zo veilig mogelijk te vervoeren. Tot wanneer zit je baby in het autostoeltje met het gezicht naar achteren (tegen de rijrichting in), vanaf wanneer mag ‘ie rechtop naar voren kijken, vanaf wanneer kun je de stoeltjes verruilen voor alleen de zittingverhoger en vanaf wanneer mogen ze veilig voorin zitten?

Met dank aan hun zeer verhelderende folder ‘Veilig mee in de auto’ vind je hieronder de belangrijkste do’s en don’ts op een rij.

Factoren: Lengte, leeftijd en gewicht

– Elk kind is anders, daarom wordt als norm niet een leeftijd, maar de lengte aangehouden.
– De basisregel luidt dat alle kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1.35 meter moeten gebruik maken van een autostoeltje of een zittingverhoger in combinatie met een gordel.
– Het maximum gewicht dat een fabrikant op de verpakking aangeeft, geldt als veiligheidsnorm. Let echter ook op de lengte van uw kind, zeker als je een kind hebt dat bovengemiddeld langer (of korter) is. Zorg bij ‘langere’ kinderen dat het hoofd nog altijd onder de bovenrand van de rugleuning van de stoel past.

Voor- versus achterin

– Liever plaats je geen kinderstoeltjes op de (voor)stoel van de bijrijder. Het is beter om kinderen tot 1.35 meter niet voorin te vervoeren.
– Achterin zitten is altijd veiliger dan voorin – dat geldt voor alle leeftijden.
– Als je toch je babystoel op de voorstoel plaatst, dan moet het stoeltje tegen de rijrichting in geplaatst worden en moet de airbag uitgeschakeld zijn.
– Kinderen tot 12 jaar die voorin zitten ook niet bij een ingeschakelde airbag laten zitten. Als dat niet anders kan, schuif dan de autostoel zo ver mogelijk naar achter.

Onbespreekbaar punt: gordels

– Klein of groot: een kind in een auto vervoeren zonder gordel is niet veilig.
– Ook is het belangrijk dat de gordel op de juiste manier gedragen wordt: de driepuntsgordel mag nooit als heupgordel worden gebruikt.
– Een gordelverlenger is niet toegestaan – een gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door kinderen kleiner dan 1.50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze er bijvoorbeeld te zwaar voor zijn (36kg of zwaarder) en voor volwassenen die kleiner zijn dan 1.50 meter.

Fase 1: Vervoer vanaf geboorte

– Je plaatst babystoeltjes de eerste periode (op de achterbank dus) tegen de rijrichting in, aangezien ze nog niet (goed) kunnen zitten en zich niet tegen kunnen houden als er stevig geremd wordt.
– De draagbeugel van de stoel moet omhoog staan, of in de speciale autostand als extra bescherming voor de baby.
– De baby zelf wordt in het stoeltje vastgemaakt met een zogeheten Y-gordel: over elke schouder één bandje en één tussen de benen.
-Pasgeboren baby’s worden ondersteund met een stoelverkleiner in de babystoel om het hoofd beter in positie te houden.

Fase 2: Vervoer tussen 9-18 kilo (vanaf ongeveer 10 maanden)

-Als een baby ongeveer 9 kilo weegt, kan hij in een kinderstoeltje dat met een driepuntsgordel wordt vastgemaakt. Let wel: dit stoeltje moet goed worden vastgemaakt, zodat het niet heen en weer kan schuiven.
-De stoel staat in de juiste rijrichting (dus kijkt vooruit), omdat je kind nu zelfstandig kan zitten.
Naast dat de stoel met de gordel wordt vastgemaakt, wordt het kind ook nog eens vastgemaakt met de gordels in het stoeltje zelf.

Fase 3: Tussen 15 – 36 kilo (vanaf ongeveer 3 jaar en kleiner dan 1.35 meter)

– Dit is de fase waarin een kind in een zittingverhoger (liefst in combinatie met een rugleuning – zie onder) zit.
– Een zittingverhoger met rugleuning is handig en veilig, bijvoorbeeld als je kind nog vaak achter de auto in slaap valt. De leuning biedt dan extra ondersteuning.
– Daarnaast gebruikt je kind de driepuntsgordel van de auto. Zorg dat deze niet tezeer op de nek van je kind drukt (dus goed afstellen).
– Ook al zijn sommige kinderen op jonge leeftijd – rond de zes jaar – al 1.35 meter, een zittingverhoger blijft een verstandige keuze.

Fase 4: Meer dan 36 kilo

Vanaf nu biedt alleen de gordel genoeg veiligheid voor je kind. Let wel: is je kind nog altijd kleiner dan 1.35 meter, dan is een zittingverhoger nog altijd een verstandig (en veilig) idee.

Andermans kinderen in de auto?

– Als je voor een kort ritje af en toe andere dan je eigen kinderen moet vervoeren (vanaf drie jaar en kleiner dan 1.35 meter), dan hoeven die andere kinderen geen kinderbeveiligingsmiddel te gebruiken. Ze mogen dan alleen op de achterbank vervoerd worden en moeten een veiligheidsgordel dragen.
– Als je dat als ouder die z’n kind(eren) laat meerijden geen prettig idee
vindt, kies dan voor ultieme zeker- en veiligheid en lever bij je kind(eren) ook een autostoeltje af.

En nog een paar andere veilige tips

– Heeft je kind een dikke winterjas aan? Doe deze dan uit voordat je de gordel omdoet.
– Een kind op schoot nemen? Liever niet. Dat is naast verboden, namelijk ook niet veilig.

Er bestaan uitzonderingen op de regels, bijvoorbeeld wanneer je in taxi’s of openbaar vervoer reist, of wanneer een (oude) auto geen gordels op de achterbank heeft, bijvoorbeeld. Je leest meer over de uitzonderingen op de website van Veiligheid.nl. Voor meer informatie of specifieke vragen bekijk je de website van Veilig Verkeer Nederland.

Plus: deze autovakantie-bingo voor ouders met jonge kinderen is ook een must-read >

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe vervoer je baby’s en kinderen veilig in de auto?
Sluiten