Anne Broekman
Anne Broekman Kids 17 mei 2016

Hoe wanhopig moet deze moeder zijn geweest toen ze dit deed…

Mijn hart breekt al bij de gedachte dat je je pasgeboren kindje te vondeling legt (ik had mijn dochtertje de eerste twee dagen bijna standaard op mijn borst liggen en NIEMAND – nou ja, bijna niemand – mocht haar vasthouden). Vorige week nam in Groningen een moeder deze hartverscheurende beslissing. Daar werd voor het eerst een new born naar een vondelingkamer gebracht.

In de nacht van vorige week donderdag meldde de wanhopige, pas bevallen moeder zich bij Stichting Beschermde Wieg, dat twee jaar geleden de eerste vondelingenkamer opende. Iets wat destijds de nodige stof deed opwaaien. De baby – het is onbekend of het een jongetje of een meisje is – is eerst een tijdje bij de vrijwilliger in de vondelingenkamer gebleven. Daarna is het kindje in het ziekenhuis onderzocht. Inmiddels verblijft de kerngezonde baby bij een pleeggezin.

Bron: Flickr

Bijna ieder afgestaan kind wil vroeg of laat meer weten over zijn of haar achtergrond. Dit kindje in Groningen is niet volledig anoniem te vondeling gelegd. Op verzoek van de stichting heeft de moeder haar gegevens achtergelaten in een gesloten envelop. Die ligt bij een notaris, en als het kind zestien is, heeft hij of zij recht op deze info.

Er zijn in Nederland vier vondelingenkamers, en dit jaar wordt er een vijfde geopend. Deze kamers zijn geopend om wanhopige moeders bij te staan en erger leed te voorkomen. Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar in Nederland – óók in zo’n speciale kamer. De moeder riskeert een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een boete van € 20.000. Ook de stichting kan vervolgd worden voor het helpen van de moeder – medeplichtigheid dus.

Hoe denk jij over deze vondelingenkamers? Een goede zaak, of lokt het juist het te vondeling leggen van baby’s uit? Praat met ons mee!

Hartverwarmend: dit adoptiebureau zoekt vrijwilligers om met baby’s te knuffelen.

Reageer op artikel:
Hoe wanhopig moet deze moeder zijn geweest toen ze dit deed…
Sluiten